BOSTON POD OPSADOM

U fokusu potjere isključivo Dzhokhar Tsarnaev, policija nema drugih osumnjičenih

  • +20

Boston pod opsadom

Izvor: Reuters / Autor: Jessica Rinaldi

Bionic
Reading

Potraga za osumnjičenim za bombaške napade na Bostonskom maratonu Dzhokharom Tsarnaevim se nastavlja, a u Bostonu je i dalje na snazi preporuka građanima da ostanu u svojim domovima. Dok policija i FBI tragaju za osumnjičenim, za medije je progovorila obitelj braće Tsarnaev – sestra Alina i ujak nemaju opravdanja za osumnjičeni dvojac, dok su u obranu 'bombaša' stali otac i ujna iz Kanade

22:48 Iako su pojedini američki mediji tijekom dana izvještavali da policija i FBI traže i druge osobe koje bi mogle biti povezane s napadom na Bostonskom maratonu te sinoćnjom potjerom po ulicama Watertowna, NBC javlja da je u fokusu potrage samo Dzhokhar Tsarnaev. Policija ne traga za drugim osobama koje bi mogle biti osumnjičene, navodi NBC.

22:24
Policija iz Connecticuta pokrenula je ponovno potragu, ovaj put za  drugim automobilom. Sada traže sivu Hondu Odyssey iz 1995. Automobil ima registraciju države Massachusetts s brojem 93NN73. Policija je rekla kako bi se osumnjičeni Dzhokhar Tsarnaev mogao nalaziti u tom automobilu.

22:21
Dzhokhar Tsarnaev pregazio je automobilom svog brata Tamerlana prilikom bijega od policije nakon jučerašnjeg obračuna u predgrađu Watertown, javlja The Boston Globe pozivajući se na izvore u policiji.

22:03
CBS javlja da je dvojac tijekom jučerašnje potjere na policiju bacio bombu koja se nalazila u ekspres-loncu. U pretrazi stana u kojem su živjela braća pronađene su improvizirane bombe spojene na cijevi. Do sada je u stanu u kojem su živjeli osumnjičeni i na poprištu sukoba u predgrađu Watertown pronađeno 7 improviziranih bombi.

21:59
CNN javlja kako su istražitelji na mjestu sinoćnjeg sukoba u Watertownu pronašli 'veliku količinu eksploziva domaće izrade' te da još uvijek 'nema dokaza da je dvojac imao pomagače'. podsjetimo, policija je ranije rekla kako su osumnjičeni tijekom jučerašnje potejere u Watertownu na njih bacali eksploziv.

21:42
Istražiteljima se javljaju brojni poznanici, prijatelji pa čak i njihovi roditelji, koji o Dzhokharu imaju samo riječi hvale i u nevjerici prate što se događa njim. Svi odreda ističu njegove kvalitete, da je bio dobar sportaš, student i ugodno društvo, te činjenicu da je bio potpuno amerikaniziran. Svu krivnju za zločin koji je počonio svaljuju na straijeg i manje prilagođenog brada Tamerlana.

21:17 Dva studenta sa sveučilišta Massachusetts-Dartmouth, gdje je studirao Dzhokar Tsarnaev, potvrdila su CNN-u da su ga ovaj tjedan, i to nakon napada na bostonskom maratonu, vidjeli na kampusu. Podsjetimo, nakon što je danas objavljeno da je mlađi Tsarnaev bio student na tom sveučilištu, ono je zbog predostrožnosti evakuirano i zatvoreno.


21:03
Iz Kanade se javila i Maret Tsarnaeva, ujna osumnjičenih koja je kanadskim novinarima kazala kako 'čvrsto vjeruje' da braća Tsarnaev nisu odgovorna za bombaški napad. Kazala je kako su fotografije dvojca snimljene na Bostonskom maratonu falsificirane

'Naviknuta sam na namještaljke', kazala je ujna, apostrofirajući na svoj život u Sovjetskom savezu.

19:56
Policija iz Connecticutu objavila je da traga za zelenom Hondom Civic iz 1999. godine. Automobil ima registraciju savezne države Massachusetts s brojem 116 GC7. Vlasti te savezne države vjeruju da se radi o automobilu u kojem bi mogao biti osumnjičenik u bijegu Dzhokhar Tsarnaev. Policija je u međuvremenu javila da je pronašla traženi automobil, no bez osumnjičenog Tsarnaeva.

19:27
Policija u New Jerseyu je razgovarala sa sestrom osumnjičenih Alinom Tsarnaev. Ona im je rekla da je 'šokirana' činjenicom da su joj braća upletena u bombaški napad. Dodala je da godinama nije razgovarala s njima jer obitelj ne odobrava njezin brak s čovjekom koji nije musliman. ABC javlja kako je otac dvoje osumnjičenih kazao da osim sinova u SAD-u žive dvije kćeri koje obje imaju dvadesetak godina.

19:23
Kirgistanska vlada potvrdila je da je dvojac osumnjičen za napad u Bostonu prije 12 godina iz Kirgistana odselio u Dagestan, od kuda je obitelj Tsarnaev emigrirala u SAD.

'S obzirom da su osumnjičeni otišli iz Kirgistana kada su imali 8, odnosno 15 godina, Odbor za nacionalnu sigurnost Kirgistana smatra da nije primjereno povezivati napadače s Kirgistanom', stoji u priopćenju.

19:11
U međuvremenu je došlo i do naguravanja policije s novinarima, uglavnom zbog toga jer su ih pratili u stopu i nisu poštivali uzastopno ponovljene naredbe da ostanu 'iza žute trake'. Policija tvrdi da svojim ponašanjem ugoržavaju istragu.

19:05
CBS javlja da je Dzhokhar Tsarnaev prvi put stigao u SAD putem turističke vize u travnju 2002., te da je iste godine u rujnu zatražio azil. Njegov brat Tamerlan dobio je američko državljanstvo 11. rujna 2012., na datum kada se 2001. dogodio teroristički napad u New Yorku.

Guverner Patrick rekao je na press konferenciji da molba građanima da ne izlaze iz svojih domova i dalje ostaje na snazi.

Novinarima se obratila i policija, poručivši da se pretraga predgrađa Watertown i dalje nastavlja te da je 'pretraženo 60 do 70 posto terena kojeg je policija namjeravala pretražiti.'

Jednako tako, na press konferenciji je rečeno da će se popodne obaviti 'kontrolirana ekplozija' u stanu braće Tsarnaev. Do sada, podsjetimo, policija i FBI nisu prilazili stanu upravo zbog bojazni da bi u njemu mogle biti postavljene bombe i eksplozivi.

Policija i dalje nema nikoga u pritvoru no šef policije iz Massachusettsa Timothy Alben rekao je da je policija u posljednjih nekoliko minuta doznala neke nove informacije koje trenutno istražuje.

Ujak moli Dzhokhara da se preda