MINISTAR O AKTUALNOSTIMA

U Europi na svakom koraku traže Covid potvrde, u Hrvatskoj - gotovo nigdje. Beroš: Nismo odustali, čekamo pravo vrijeme

03.09.2021 u 20:21

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš u središnjem Dnevniku HTV-a komentirao je najave docjepljivanja trećom dozom, te je rekao je da će to ovisiti o stručnoj procjeni. 'Pratimo svjetsku i stručnu literaturu, imamo i vlastita istraživanja, i na osnovu tih podataka - kada je i je li treće doza potrebna donijet ćemo odluku', rekao je Beroš dodavši kako osobno misli da će se ići u tom smjeru

'Sagledava se pad antitijela nakon prve doze, nakon docjepljivanja i gleda se njegovo nestajanje. To znači da je naš organizam manje otporan na infekciju i postavlja se pitanje treće doze docjepljivanja. Preliminarni podaci iz Izraela govore da su nuspojave nakon treće doze manje nego kod ranijih, ali kad će se krenuti s trećom dozom procijenit će struka', naglasio je ministar u Dnevniku HTV-a.

Na pitanje jesmo li dosegnuli pafon kada je riječ o cijepljenju dvjema dozama, ministar Beroš je rekao kako aktivno rade da podignu postotak procjepljenosti, koji je sa današnjim danom 51,34 posto.

'Dolazi hladnije vrijeme, sve je veći broj zaraženih i hospitaliziranih i vjerujem da će to potaknuti ljude da razmisle o onome što je najjednostavniji i najbrži izlaz iz ove krize - cijepljenje'.

Osvrnuo se i nedavni upit predsjednika Zorana Milanovića zašto cijepljeni ljudi moraju nositi maske?

'Moramo dati povjerenje struci. Svatko od nas ima pravo na svoj osobni stav i mišljenje, ali to je osobni stav, a ne stav struke. Ono što nas brani od virusa nije osobni stav nego stav struke. Ponekad je neugodno nositi masku, ali nošenje maske spašava život. Cjepljenje je apsolutno savršena metoda za izlazak iz krize, ali niti jedan lijek, pa tako ni cijepljenje nije 100 posto. Postoje oni cijepljeni koji će se svejedno razboljeti. A tu je i pitanje djelovanja cjepiva na nove varijante', rekao je ministar Beroš.

'Otkrivena je nova 'Mu' varijanta koja je stavljena na listu WHO-a onih varijanti koje treba pratiti. Pojavila se u siječnju u Kolumbiji i Ekvadoru. Prisutna je i u Europi, ali se čini da nema potencijal zamijeniti deltu. Međutim, nikad se ne zna, nikad dovoljno opreza', istaknuo je.

  • +9
Cijepljenje građana u Karlovcu Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

U više europskih država od građana se na svakom koraku traže Covid potvrde, bez njih se ne može primjerice u teretane, ali tako nije u Hrvatskoj,

'Možda niste našli najboljeg sugovornika na tu temu, jer se zna da sam od samog početka gorljivi pristalica upotrebe Covid potvrda jer one pružaju osjeaj sigurnost, Nisu optimalne, imaju svoja ograničenja, ali su u ovom trenutku najbolji element. Nismo u Hrvatskoj odustali, samo čekamo pravo vrijeme za primjenu iste', rekao je Beroš, dodajući da je jedan mladi dečko za svoj rođendan preko weba pozvao prijatelje a pribave potvrdu.

'To je osjećaj odgovornosti i spoznaje trenutka. Nakon ovakvih viđenja, gotovo da mi je lakše jer vidimo sve ovo što mjesecima govorimo pada na plodno tlo. Zahvaljujem svima koji razmišljaju na sličan način jer odgovornim ponašanjem možemo spriječiti širenje virusa', rekao je Beroš.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Osvrnuo se i na dug veledrogerijama koji je ponovno prešao 3 milijarde kuna.

'Zanemaruju se troškovi Covid krize. Nas Covid kriza košta 2.7 milijardi kuna. Uz druge troškove veliko je to opterećenje. Moramo se svi zajedno uhvatiti u koštac s tim problemom. I građani jačajući odgovornost prema vlastitom zdravlju, i u pogledu Covid krize, ali i u pogledu drugih elemenata - pušenje, alkohol, debljina. Na nama je da utemeljimo reformske mjere koje su već spremne, na usuglašavanju i vjerujem da će krenuti čim prije'.

Dodao je i da će poslušati ministra financija Zdravka Marića koji je rekao da se reforme moraju bazirati na rashodovnoj strani.

'Ali u datom trenutku razgovarat ćemo i o prihodovnoj strani'. Na upit znači li to da će se povećati izdvajanja iz plaća, Beroš je rekao: Apsolutno. Hrvatska je na dnu ljestvice zemalja EU-a po izdvajanju za zdravstvo. To moramo promijeniti.