Slovenija

U dva vozila otkriveno 38 migranata iz Pakistana i Afganistana

27.08.2019 u 13:02

Bionic
Reading

Učestaliji ilegalni ulasci migranata u Sloveniju se nastavljaju, a policija je u utorak objavila da je dan ranije uhitila Rumunja i Litavca u čijim je vozilima otkriveno 38 stranaca iz Pakistana i Afganistana

Kod Kočevja je u ponedjeljak nešto prije 7 sati ujutro na dojavu građana uhićen rumunjski državljanin koji je u kombiju prevozio 31 Pakistanca za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli granicu i ušli u Sloveniju.

Vozač je uhićen, a ilegalni migranti nisu zatražili azil u Sloveniji pa će nakon postupka biti vraćeni u zemlju iz koje su ušli u Sloveniju, objavila je ljubljanska policijska uprava.

Istog dana u večernjim satima policija je na području grada Cerknica zaustavila vozilo s vozačem iz Litve, te u njemu pronašla sedam Afganistanaca koji su ilegalno ušli u državu.

I taj je vozač pritvoren, naveli su u slovenskoj policiji, a postupanje prema migrantima još traje.

Slovenski MUP objavio je sredinom ovog mjeseca da je u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježeno 7415 ilegalnih prelaska granice, te da je u srpnju broj privedenih migranata bio najviši na mjesečnoj razini nakon velike migracijske krize 2015/2016. godine. Također je priopćio da je među migrantima najviše onih iz Pakistana, Alžira i Afganistana.

Ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar opetovano je odbacio tvrdnje desne oporbe kako vlasti ne kontroliraju stanje na granici i 'žmire' na povećanje broja migranata ili zanemaruju problem, ističući da je Slovenija sigurna zemlja i da kontrolira svoj dio šengenske granice prema Hrvatskoj.

Slovenija je prošli tjedan prema navodima medija počela postavljati dodatnih 40 kilometara tzv. panelne ograde prema Hrvatskoj, a ministarstvo unutarnjih poslova početkom ovog tjedna je u općine uz granicu poslalo informacijske letke kojima se stanovništvo poziva da obavijesti policiju o sumnjivim osobama koje susretnu u pograničnom području i tako pridonese smanjenju ilegalnih migracija.

Mještani u selima uz koje prolaze migracijske rute pozvani su da se drže preporuka o zaključavanju kuća, čak i kad su u blizini doma, te da ne ostavljaju otvorene automobile s ključevima u svojim dvorištima, kako ih ne bi eventualno mogli iskoristiti oni koji se bave trgovinom ljudima i prevoženjem migranata.