I DALJE PRISTIŽU

U dva dana u Sicilijanskom prolazu spašeno 4000 migranata

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 12.04.2016 22:47
  • Objavljeno 12.04.2016 u 22:47
Izbjeglice u Turskoj

Izbjeglice u Turskoj

Izvor: Reuters / Autor: Umit Bektas

U utorak je u Sicilijanskom prolazu spašeno 2154 migranata u 17 operacija spašavanja, uz 1850 spašenih u ponedjeljak, objavile su talijanske obalne straže u priopćenju

Brodovi talijanske obalne straže i vojne mornarice, jedan norveški brod iz Frontexa, europske agencije na granicama Europske unije i jedan grčki trajekt sudjelovali su u utorak u koordniranim oprecijama koje je vodio operativni centar talijanske obalne straže baziran u Rimu.

Spašeni su svi putnici 16 gumenih čamaca i jedne barke.

U ponedjeljak je 1850 migranata spašeno u osam odvojenih operacija, prema istom izvoru. Ta putovanja potvrđuju strahovanja od nastavka masovnih dolazaka na talijanske obale.

Jedan glasnogovornik libijske mornarice rekao je da su libijske obalne straže kod Sabrate, između Tripolija i tuniske granice, presrele šest plovila sa 649 migranata.

Dan ranije je 115 migranta spašeno na pučini kod Tripolija kada im se pokvario brod. Prema posljednjim podacima UN-a morem je od početka godine stiglo 19.900 osoba u Italiju te 153.000 u Grčku.

Više od 700 osoba je poginulo ili nestalo u tom razdoblju u Sredozemnom moru.

U subotu će papa Franjo posjetiti grčki otok Lezbos, glavni ulaz izbjeglica i migranata u Europu u posljednjih godinu dana i uputit će poziv Europljanima da ih prihvate.

Brojne napetosti zabilježene su na unutrašnjim granciama Europe, posebice između Grčke i Makedonije. Tisuće migranata su blokirane u Grčkoj u teškim uvjetima.

Austrija je u utorak počela pripremati teren za gradnju ograde koja bi spriječila put migrantima na prijevoju Brenner u Alpama, jednom od glavnih prijelaza s Italijom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!