mjere zaštite

U Dubrovniku zbog koronavirusa aktivirano dvjesto pripadnika Civilne zaštite

19.03.2020 u 15:02

Bionic
Reading

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekao je u izjavi za medije nakon potvrde prvog slučaja koronavirusa u Dubrovniku da su aktivirane operativne snage Civilne zaštite Grada, koje imaju više od dvjesto pripadnika, a raspoređivat će se prema uputama nacionalnog Stožera Civilne zaštite

Civilnoj zaštiti pridruženo je komunalno redarstvo koje će kontrolirati provedbu mjera koje je odredio nacionalni Stožer, a Franković je rekao kako su već prvog dana neki ugostiteljski objekti kršili odredbe.

'Svima neodgovornima će biti izrečene kazne, a ukoliko se i nakon toga ne zatvore - pozvat ćemo sanitarnu inspekciju kao drugostupanjsko tijelo. Moramo biti odgovorni, ne samo zbog nas već i zbog sugrađana starije životne dobi', rekao je Franković.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je na račun dubrovačke bolnice interventno uplatio 84 milijuna kuna, istaknuo je Franković te dodao kako su time riješeni dugovi bolnice stariji od godine dana.

'Grad Dubrovnik je stavio na raspolaganje svoje financijske resurse, a troše se po potrebi. Stiže nam pet resipratora, a građevinski sektor spreman je uskočiti ukoliko bude potreba urediti šesti kat bolnice. Razgovarali smo i s predstavnicima Zaklade Blaga djela i Društva prijatelja dubrovačke starine i oni su spremni financijski pomoći ako bude potrebno', rekao je Franković. Naglasio kako se više ne dozvoljava samoorganiziranje u pomoći građanima, koju sada u potpunosti preuzima Crveni križ.

'Ne može dopustiti da se sve događa nekontrolirano. Moramo sve postupke strogo kontrolirati, pa i dostavu hrane potrebitima. Pozivam sve koji žele dodatno pomoći da se jave na e-mail Civilne zaštite civilnazastita@dubrovnik.hr, a bit će uključivani prema potrebi i preporukama nacionalnog Stožera', rekao je Franković.

Dubrovački gradonačelnik je napomenuo kako gradske tvrtke Sanitat i Čistoća uredno izvršavaju radnu obvezu koju im je odredio nacionalni Stožer, te najavio kako će gradski prijevoznik Libertas reducirati svoj vozni red. Pozvao je sve koji nisu u službama koje moraju odgovoriti na izazov pandemije koronavirusa da ostanu kod kuće.