lokalni izbori 2021.

U drugom krugu izbora želi glasati 500-tinjak birača u izolaciji i samoizolaciji, mnogo manje nego prije dva tjedna

30.05.2021 u 16:41

Bionic
Reading

Petstotinjak birača pozitivnih na Covid i onih u samoizolaciji, osjetno manje nego u prvom izbornom krugu, izrazilo je želju glasati u nedjeljnom, drugom krugu lokalnih izbora

Želju za glasanjem izrazilo je 186 birača pozitivnih na Covid i njih 349 u samoizolaciji, ukupno 535, rekao je Hini u nedjelju poslijepodne član i glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski, podsjetivši da je prije 14 dana takvu želju imalo 2360 birača.

Birači kojima je izrečena samoizolacija, kao i oni koji na biračko mjesto ne mogu doći zbog teže bolesti, nemoći ili invaliditeta, mogli su o tome obavijestiti nadležno izborno povjerenstvo najranije tri dana prije izbora ili birački odbor u nedjelju do 12 sati.

Birač pozitivan na Covid ne može na biračko mjesto, njemu pred vrata kuće ili stana dolaze članovi biračkog odbora, tamo glasa uz pomoć osobe od povjerenja te ne smije imati neposredan kontakt s članovima biračkog odbora.

Ipak, da bi mu se utvrdio identitet, takav birač dužan je članovima biračkog odbora na primjerenoj udaljenosti pokazati osobnu iskaznicu.

Ispred kuće, odnosno stana, glasaju i osobe u samoizolaciji.

Hrvatska sad već ima iskustvo glasanja birača zaraženih Covidom i onih u samoizolaciji, a prvi put glasali su na izborima za Hrvatski sabor u srpnju prošle godine te pretprošle nedjelje.