drugi krug

DIP otkrio: Pogledajte koliko je ljudi izašlo na birališta do 11:30 sati

30.05.2021 u 11:59

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je u nedjelju ujutro otvoreno gotovo 5500 biračkih mjesta na kojima birači u drugom krugu lokalnih izbora odlučuju tko će iduće četiri godine voditi najveće gradove, ali i niz županija i općina Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a s njihovim zatvaranjem prestaje dvodnevna izborna šutnja. Prve brojke o izlaznosti objavljene su u 12 sati

Državno izborno povjerenstvo objavilo je da je do 11.30 sati u Hrvatskoj na birališta izašlo 14,09 posto birača.

Iako su, kako je navedeno, zbog različitoga broja jedinica u kojima se izbori ponavljaju, brojke teško usporedive, današnji odaziv je nešto manji od odaziva birača u drugom izbornom krugu prije četiri godine kada je do istoga vremena glasovalo 14, 81 posto birača.

Među županijama, najveći odaziv je u Ličko-senjskoj (21,25 posto) i Krapinsko-zagorskoj županiji (18,47 posto) te u Gradu Zagrebu (17, 04 posto).

  • +7
Zagreb: Građani izašli na birališta u drugom krugu lokalnih izbora Izvor: Pixsell / Autor: Bruno Fantulin/PIXSELL

Najmanji odaziv imaju Zagrebačka (11 posto), Virovitičko-podravska i Istarska županija.

Od gradova, najbolji odaziv imaju Gospić (25,66 posto), Sisak (19,46 posto) i Varaždin (17, 74).

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U Splitu je prijepodne, odnosno do 11, 30 sati glasovalo 16, 61 posto birača, u Rijeci njih 13, 24 posto, a u Osijeku 11,17 posto.

  • +9
Andrej Plenković glasovao u drugom krugu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Za drugi izborni krug otvoreno je 5.496 biračkih mjesta, tisuću manje nego u prvom krugu prije 14 dana, među njima je i 25 pod šatorima na Banovini. Unatoč činjenici da se radi o potresom pogođenom području, odaziv je na Banovini dobar - 15, 8 posto.

  • +4
Marko Filipović na biračkom mjestu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Birači u nedjelju biraju načelnike 87 općina, gradonačelnike 56 gradova i Grada Zagreba, te 14 župana.

Drugi se krug održava 432 grada i općine, pravo birati ima tri milijuna 231 tisuću birača, tiskano je 4,1 milijun glasačkih listića, izbore motri nešto više od 8300 promatrača.

Sat nakon zatvaranja biračkih mjesta, Državno izborno povjerenstvo (DIP) na svojoj će mrežnoj stranici objaviti prve izborne rezultate.

  • +4
Davor Štimac glasovao u drugom krugu lokalnih izbora Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

GONG o izbornom jutru: Građani i građanke prijavljuju kršenje izborne šutnje

Osim kršenja izborne šutnje, upita o biračkim mjestima i biračkim listićima, izborno jutro prošlo je relativno mirno, izvijestila je u nedjelju nestranačka i nevladina udruga GONG (Građani Organizirano Nadgledaju Glasanje).

Brojne pritužbe odnosile su se na kršenje izborne šutnje, najčešće putem društvenih mreža i pojedinih portala. Isto tako, nekoliko građana i građanki iz različitih zagrebačkih kvartova prijavili su distribuiranje letaka određenoga kandidata kao oblik kršenja izborne šutnje.

S obzirom na upite koje dobiva o broju biračkih listića koje će građani dobiti na biračkim mjestima, GONG je objasnio da u drugom krugu lokalnih izbora birači i biračice od biračkog odbora mogu dobiti jedan ili dva listića - za gradonačelnika_icu i/ili župana_icu. Ako su gradonačelnici_e ili župani_ce izabrani u prvom krugu, tada birači glasaju za kandidate ili kandidatkinje za funkciju koja još nije izabrana. U Gradu Zagrebu građani i građanke mogu dobiti samo jedan listić, zbog specifične situacije jer je Zagreb ujedno i županija, pa nema izbora za posebnu funkciju župana. 

Navedeno je da građani i građanke nerijetko kontaktiraju GONG s upitima kako glasati od kuće ako su u izolaciji ili samoizolaciji ili su pak bolesni. S tim u vezi GONG je istaknuo da građani mogu do podneva kontaktirati birački odbor i zatražiti glasanje od kuće. 

GONG apelira  na građane i građanke da prije izlaska na biralište u Registru birača potraže adresu svoga biračkog mjesta.

Podsjeća se da GONG tijekom cijelog dana pruža informativnu podršku biračicama i prima neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima kako bi reagirao na njih.

GONG se može kontaktirati putem e-maila gong@gong.hr, telefona 01-4825-444 te Facebook i Twitter profila, a sve detaljnije informacije dostupne su na www.gong.hr. 

Na kraju, GONG podsjećada je za organizaciju i provođenje izbora odgovorno Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona 01-4569-712 i 01-4569-713 te e-maila dip@izbori.hr.

  • +7
Boris Miletić glasovao u drugom krugu lokalnih izbora Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL