NAPAD NA UKRAJINSKI BROD

U Douali oteta još četiri pomorca

21.09.2010 u 17:55

Bionic
Reading

Četiri pomorca oteta su s ukrajinskog broda istoga dana kada i hrvatski pomorac Klaudio Stilin i jedan Filipinac s dredgera Amerigo Vespucci u kamerunskoj luci Douala, objavio je specijalizirani pomorski časopis International Maritime Bureau (IMB)

Napadi su se dogodili gotovo u isto vrijeme, 12. rujna oko 21.30 sati, što je, prema riječima glasnogovornika IMB-a, neuobičajeno, ali potvrde o povezanosti nema.

Dvanaestorica bandita naoružanih puškama napala su ukrajinski brod za prijevoz generalnog tereta Salma kompanije Sea Partners Maritime Inc. dok se nalazio na sidrištu, uzela s njega četiri člana posade kao taoce i nestala prije nego su lokalne vlasti uspjele reagirati. Prema izvješću lokalne televizijske postaje, oteti su zapovjednik, njegov pomoćnik, vođa palube i kuhar. Na brodu je bilo ukupno deset Rusa i Ukrajinaca.

Dok iz belgijske kompanije Jan de Nul nema novih vijesti o otmici pomorca Stilina iz crikveničkog zaleđa i Filipinca, objavljeno je da su otmičari ove četvorice kontaktirali brodara, da su pomorci u dobrom stanju te da otmičari ‘formuliraju zahtjeve’ prema brodaru.

U Sindikatu pomoraca Hrvatske ističu da je na razini ITF-a (Međunarodnog sindikata transportnih radnika) za peticiju protiv piratstva, koja je pokrenuta u lipnju ove godine, sakupljeno ukupno 470.000 potpisa. Peticija će biti predana generalnom tajniku IMO-a 23. rujna, na Svjetski dan pomorstva, te generalnom sekretaru UN-a i predsjedavatelju Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se zatražila odgovarajuća akcija.