ZAGREB PRISKAČE U POMOĆ

U Dalmaciju idu kamioni s ralicama i traktori za čišćenje snijega

06.02.2012 u 21:55

Bionic
Reading

Iz Zagreba u Splitsko - dalmatinsku i Šibensko - kninsku županiju kao pomoć u čišćenju snijega kreću po dva traktora ICB 3X s košarom i utovarivačem, po jedan kamion s ralicom i rasipačem, te sol, priopćila je Služba za informiranje Ureda gradonačelnika

Navodi se da je 's obzirom na elementarne nepogode koje su zahvatile Splitsko–dalmatinsku, Šibensko–kninsku i Zadarsku županiju, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić kontaktirao župane navedenih županija - Antu Sanadera, Gorana Pauka i Stipu Zrilića. Nakon ankete stanja, župan Splitsko–dalmatinske županije i župan Šibensko–kninske županije uputili su zamolbe gradonačelniku Zagreba za konkretnom pomoći u mehanizaciji i opremi'.

Na sjednici Operativnog stožera Zimske službe njihovi zahtjevi su odobreni, vodeći računa pritom da ne bude dovedeno u pitanje redovito čišćenje grada Zagreba od snijega, kaže se među ostalim u priopćenju.

'To je naša zadaća i solidarnost s ljudima kojima se dogodila ta elementarna nepogoda', rekao je Bandić u Velikoj Kosnici gdje je održao konferenciju za novinare o zbrinjavanju beskućnika u Zagrebu.

HŽ: kasne vlakovi iz Dalmacije i Slavonije

Brzi vlakovi iz Splita i Vinkovaca kasnili su u dolascima na zagrebački Glavni kolodvor, izvijestile su večeras Hrvatske željeznice (HŽ).

Brzi vlak koji je iz Splita krenuo u 8,25 sati, na zagrebački Glavni kolodvor stigao je sa zakašnjenjem od 146 minuta. Brzi vlak koji je iz Vinkovaca pošao u 12,47 sati u Zagreb je stigao sa zakašnjenjem od 83 minute.

HŽ napominje da vlakovi za prijevoz putnika na drugim prugama voze po voznom redu ili s manjim kašnjenjem, a vlakovi u prigradsko-gradskom prijevozu grada Zagreba voze po voznom redu.

Led i na Savi - stanje nije alarmantno

Zbog niskih temperatura, na rijeci Savi pojavio se ledeni pokrivač, a iz Lučke kapetanije u Slavonskome Brodu koja prati stanje na plovnom putu od Siska do granice sa Srbijom, dugačkom 300 kilometara, poručuju kako je stanje ozbiljno, ali nije alarmantno.

Sava nije plovna zbog niskog vodostaja, no sada je i oko 20 posto površine prekriveno santama leda koje dolaze iz bosanskih pritoka, rekao je kapetan Lučke kapetanije u Slavonskome Brodu Stjepan Benić

U kapetaniji podsjećaju da su vlasnike plovila još u prosincu zbog zimskih uvjeta pozvali da sklone plovila u zaklonjene dijelove toka Save jer na tom području nema zimske luke. Jedan od zaklona za plovila je uz izletište Poloj nizvodno od centra Slavonskog Broda, drugo mjesto predviđeno za zimski vez je uzvodno od centra Slavonskog Broda, na dijelu Save nasuprot bosanskobrodskoj rafineriji, a treće mjesto predviđeno za siguran vez plovila je u Davoru, gdje je i pet tankera koji su krenuli prema Rafineriji u Sisku, ali onamo nisu stigli zbog niskog vodostaja.

Stanje na Savi budno prati i sedamdesetak Brođana vlasnika splavi na Savi. 'Najveća opasnost dolazi kada se led počne topiti i krenu sante koje mogu izbiti bačve ispod kućica i potopiti ih', kaže potpredsjednik Udruge splavara 'Čika Mata' Josip Nakić, dodajući kako splavari već imaju razrađen plan pojave li se veće sante leda na Savi.

Jedan od najdebljih ledenih pokrivača na Savi kod Slavonskog Broda bio je početkom veljače 1964. Brođani su tada na 30 do 40 centimetara debelom ledu odigrali i nogometnu utakmicu. Zadnji put led je na Savi bio zimi 1984. na 1985. godinu.

Nema škole na istoku zemlje

Nakon primorskih županija nastava će zbog velike hladnoće i novih količina snijega od utorka biti obustavljena i u školama Vukovarsko-srijemske županije, naime, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić donio je odluku o privremenom prekidu nastave u svim osnovnim školama Vukovarsko-srijemske županije od 7. do 10. veljače zbog vremenskih nepogoda.