povratak korijenima

U Dalmaciji imaju demografski plan: Useliti četvrto koljeno hrvatskih iseljenika

06.11.2023 u 18:52

Bionic
Reading

Na tematskoj sjednici Splitsko-dalmatinske županije posvećenoj demografiji u ponedjeljak sudionici su upozorili da "demografski nestajemo", ali i istaknuto kako je u prošloj godini na području te županije više doseljenih nego iseljenih građana

"U prošloj godini u našoj županiji zabilježeno je 6.822 useljenih građana s hrvatskim državljanstvom a istodobno je evidentirano 3.974 iseljenih državljana Hrvatske", rekao je župan Blaženko Boban.

Najavio je da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji u pripremi novi demografski projekt "povratak korijenima.."

"Projektom 'Povratak korijenima' pokušat ćemo useljavati mlade trećeg ili četvrtog koljena hrvatskih iseljenika u područja odakle su njihovi preci nekada odselili," rekao je župan Boban.

Demograf Stjepan Šterc je upozorio kako "demografski nestajemo" te je pozdravio Splitsko-dalmatinsku županiju koja je prva u Hrvatskoj organizirala tematsku sjednicu Županijske skupštine posvećenu demografskim problemima.

Ocijenio je kako stihijski uvoz radne snage prijeti da se u Hrvatskoj dogodi "zamjena stanovništva."

"Povratak isljednika u Hrvatsku treba regulirati poticajnim investicijama. Tako povratnici budu oslobođeni poreza na dobit, a po tom modelu Irska je oslobodila sve investicije svojeg iseljeništva 10 godina poreza na odbit," kazao je Šterc.

Državna tajnica za demografiju Željka Josić je istaknula da Vlada premijera Plenkovića već sedma godina mjerama potiče roditeljstvo.

"Trenutno je u izradi nacionalni plan stambenih politika", dodala je.

Gradonačelnik Visa Ivo Radica, povratnik iz Australije izvijestio je da se u Visu bilježi veći broj useljavanja nego iseljavanja,

Tomu su, dodao je, pridonijele mjere lokalne vlasti kojim su riješeni problemi jaslica i vrtića te rad škole u jednoj smjeni.

Predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić ocijenio je kako je današnja tematska sjednica posvećena demografiji bila "pun pogodak."

Kazao je da će zaključci današnjih rasprava biti usvojeni na sljedećoj sjednici Županijske skupštine te će se uputiti nacionalnoj razini kao doprinos u iznalaženju rješenja za nepovoljnu demografsku situaciju.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'