TEŠKI EKO INCIDENT KOD VARAŽDINA

U čudnim metalnim bocama otkrili čak stotinu kilograma žive?!

30.08.2013 u 15:44

Bionic
Reading

Opasni otpad pronađen je nedaleko od Novog Marofa, izvijestili su iz varaždinskog Županijskog centra 112, dok Jutarnji list prenosi sumnje ravnatelja Zavoda za toksikologiju Franje Plavšića da se radi o živi, čije pare mogu usmrtiti čovjeka u samo nekoliko minuta

Nekoliko boca nepoznatog sadržaja pronađeno je u četvrtak oko 17.30 sati na odmorištu Paka uz državnu cestu D3, pa se može pretpostaviti da ih se netko 'riješio' usput, vozeći se iz smjera Varaždina prema Zagrebu. Djelatnici Policijske uprave varaždinske utvrđuju tko je i kada ostavio uz prometnu cestu otpad za koji se sumnja da je opasan, a na teren su izašli i inspektori zaštite okoliša.

'Inspekcija zaštite okoliša obavila je očevid i otpad je, sukladno propisima, privremeno uskladišten na sigurnom mjestu te više ne predstavlja opasnost za okoliš. U tijeku su istražne radnje u kojima sudjeluju različita nadležna tijela iz područja zaštite te pravno-kaznene zaštite okoliša', doznajemo iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Temeljem naloga inspekcije, pronađeni otpad je prevezen u skladište za opasni otpad varaždinske tvrtke Univerzal, koja se nalazi uz obiteljske kuće i nekoliko stotina metara od Vindijinih pogona za proizvodnju mlijeka, krem-sireva i sokova koju je ovog tjedna obišao predsjednik Vlade RH Zoran Milanović

'S obzirom na težinu, odmah sam posumnjao da se radi o živi. To je strašan problem. Živine pare su iznimno smrtonosne. Sreća je da su bile dobro zatvorene, barem one koje su pronađene i proslijeđene u skladište. Ali tu postoji još jedan veliki problem. Promet živom je strogo zabranjen u cijeloj Europi. Uopće se ne smije njome trgovati, a drugi veliki problem je zbrinjavanje jer više nemamo ovlaštene tvrtke za izvoz opasnog otpada', rekao je Plavšić za Jutarnji

Što se točno nalazi u tri zatvorene metalne posude ukupne težine oko sto kilograma bit će poznato nakon fizikalno-kemijske analize za koju su uzeti uzorci. Ukoliko se potvrde sumnje ravnatelja Zavoda za toksikologiju, bit će problem kako zbrinuti živu sada odloženu u skladištu Univerzala.

Nema opasnosti za građane
Mi vam ne možemo niti potvrditi niti opovrgnuti informaciju primljenu kod nas iz Inspekcije zašite okoliša. Tek kemijskom analizom će se sljedeći tjedan to potvrditi ili opovrgnuti. Prema informacijama primljenima od inspekcije, spremnici su predani nadležnoj ustanovi za zbrinjavanje opasnog otpada i ona ih je ispravno uskladištila te će ih držati dok se ne donese odluka o daljnjim postupcima. Međutim, nisu na mjestu vaše sumnje o brzom isparavanju žive (ako se radi o živi) i brzim učincima na ljudsko zdravlje.

Živa je svakako opasan metal koji se apsorbira u ljudski organizama praktički isključivo preko pluća, ali je jako teško postići u zraku koncentracije s brzim djelovanjem na ljudsko zdravlje kako se vi to opisali. Otrovanja živom su vezana uz dugotrajno izlaganje, a otrovanja kod izlaganja od pet minuta nisu nikada u svijetu opisana. Zasad nema opasnosti za građane dok se ti spremnici uredno skladište i dok su pod kontrolom', izjavio je za tportal ravnatelj Zavoda za toksikologiju Franjo Plavšić.

'Građani su iznimno iziritirani
'Ne želim spekulirati radi li se o živi, kako se nagađa, ili nekoj drugoj opasnoj materiji, ali se u ime Udruge Eko Breza želim očitovati povodom naloga Državnog inspektora zaštite okoliša da se taj otpad privremeno zbrine u tvrtki Univerzal d.o.o. Varaždin. Naime, postavlja se pitanje zašto je nadležni državni inspektor opasni otpad povjerio tvrtki Univerzal, koja svoje objekte ima u naseljenom dijelu grada, a nije taj otpad povjerio tvrtki koja bi ga mogla uskladištiti izvan naseljenog mjesta. Znači li to da tvrtka Univerzal ima dozvolu za skladištenje opasnog otpada, bez obzira na činjenicu što su njeni objekti neposredno uz stambene i poslovne objekte', pita prof dr Robert Podolnjak, predsjednik Udruge.

Građani Brezja i okolice, kako dodaje, već su sada iznimno iziritirani činjenicom da se u stambenoj zoni obrađuje komunalni otpad, ali skladištenje mogućeg opasnog otpada, pa makar i uz mjere predostrožnosti, krajnje je neprihvatljivo i otvara pitanje kakav se sve otpad može skladištiti na području grada.

'Ovaj događaj zahtijeva da Grad Varaždin i njegova upravna tijela preispitaju sve dozvole koje su dobile pojedine tvrtke na području Grada Varaždina koje se bave zbrinjavanjem svih vrsta otpada i da se o tome izvijesti javnost na Gradskom vijeću. U tom smislu ću i kao gradski vijećnik postaviti pitanje i zatražiti raspravu na prvoj sljedećoj sjednici Gradskog vijeća', najavljuje Podolnjak.