MILANOVIĆ U VINDIJI

'Naša industrija je vrlo visoko, govorim to kao potrošač, a ne kao premijer'

27.08.2013 u 16:28

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović danas je u Varaždinu razgledao najnoviju liniju za proizvodnju mliječnih deserata i svježih krem sireva tvornice Vindija Vivis. U izgradnju linije uloženo je 3,5 milijuna eura, a njome je omogućeno proširenje asortimana te otvaranje novih radnih mjesta. Ovime je Vindija zaokružila investicijski ciklus u mliječnom segmentu vrijedan 25 milijuna eura. Uz certificirani i implementirani HACCP sustav, svi su proizvodi certificirani po Halal, IFS te BRC standardima, dok su suvremeni proizvodni proces potvrdile Europska unija i Ruska federacija, koje su dodijelile izvozne brojeve za plasman u njihove zemlje

O kvaliteti prehrambene industrije kojom Hrvatska može konkurirati Europskoj uniji, premijer Zoran Milanović je rekao:

"Hrvatska prehrambena industrija je, po mom sudu, dosta visoko. Govorim kao potrošač, ne kao predsjednik Vlade. Ovo izgleda kao svaka tvornica u Austriji ili Njemačkoj i to nije od jučer. To je puno, to je bolje nego u regiji prema istoku, ali sad je nova 'tekma', ne, novo natjecanje i bit će teže", izjavio je Milanović.

Proizvodnja mlijeka na godišnjoj razini u Hrvatskoj pala je dvadeset posto. Jači će opstati na tržištu, kaže premijer, koji zna kako kompenzirati pad proizvodnje mlijeka.

"Vjerujem, odnosno ne da vjerujem nego znam, da se to kompenzira na drugi način. Dakle, ne masovno, nego kvalitetom i proizvodima poput ovih koji nisu samo sirovina. Naravno, netko propada, jači će opstati, oni koji su prilagodljiviji će se izboriti za svoje mjesto. Kao što znamo, onih klasičnih potpora više nema. Prema tome, opstajat će kvaliteta i snaga od tvornice kao što je ova", izjavio je Milanović.

Vindija stalno radi na osvajanju europskog tržišta, rekao je generalni direktor Dragutin Drk

"S našim apartmanom s kvalitetom proizvoda mi moramo konkurirati u Europi u lancima kao što su Spar, Billa, Kaufland i slični. To je bitka za nova tržišta koja se ne riješava preko noći nego korak po korak", naglasio je Drk.

Novu Vindijinu proizvodnu liniju razgledao je i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je o pomoći mlječnom sektoru i o neralnim zahtjevima za potpore rekao:

"Kroz sustav potpora u ovoj godini smo napravili da pomognemo mliječnom sektoru zato što je najizloženiji i zbog toga su, između ostalog, dijelom neargumentirani zahtjevi onih koji su u klasičnoj primarnoj proizvodnji ratarstva u odnosu zašto su mljekari, odnosno mliječni sektor u isplati kompletne mase dobili nešto više sredstava za potpore. To smo napravili baš stoga da pomognemo ljudima koji su 365 dana na vrlo teškom poslu na svojoj farmi", zaključio je Jakovina.