covid-19

U Crnoj Gori prvi slučajevi infekcije tzv. nevidljivom podvarijantom koronavirusa

12.02.2022 u 11:26

Bionic
Reading

Crnogorski epidemiolozi registrirali su prva četiri slučaja infekcije tzv. nevidljivom podvarijantom omikrona, prenijeli su u subotu crnogorski mediji, ali istodobno tvrde da nema razloga za zabrinutost

U priopćenju crnogorskog Instituta za javno zdravlje navodi se da se ta zemlja pridružila popisu od 60 država u kojima je registriran taj visokozarazni soj, među kojima su i zemlje regije poput Hrvatske, Slovenije i Srbije.

“Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da nova podvarijanta omikrona BA.2 nije 'varijanta za zabrinutost', što znači da ne postoje trenutni dokazi da će ta nova podvarijanta omikrona pogoršati prijenos virusa, ozbiljnost kliničke slike bolesti, učinkovitost postojećih cjepiva i djelotvornost protuepidemijskih mjera”, piše u priopćenju crnogorskih epidemiologa.

Broj oboljelih zadnjaa dva tjedna pao je s rekordnih više od tri tisuće na oko 500, zbog čega su crnorske zdravstvene vlasti odlučile zatvoriti dva covid centra u Podgorici, ali i dalje su na snazi stroge epidemiološke mjere.

Ublažavanje mjera zahtijevaju ugostitelji koji su za nedjelju u Podgorici najavili prosvjed, jer tvrde da trpe velike financijske gubitke.

U Crnoj Gori na snazi je i dalje obavezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom, zabrana okupljanja više od 50 osoba dok je radno vrijeme kafića i restorana ograničeno do ponoći.