zbog poplava

U četiri dana angažirano više od 2800 vatrogasaca

17.05.2023 u 19:38

Bionic
Reading

U protekla četiri dana, od 14. do 17. svibnja na teren su diljem zemlje izišla 2872 vatrogasca i 1043 vatrogasna vozila iza kojih je 1121 intervencija u obrani od poplava, priopćila je u srijedu Hrvatska vatrogasna zajednica

"Vatrogasci su na terenu od prvog dana. Radi se na ispumpavanju objekata, izgradnji zečjih nasipa i na svim drugim zadaćama koje poplave pred nas stavljaju. Zahvaljujem svim vatrogascima koji pomažu u sanaciji posljedica poplave'', rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković tijekom obilaska poplavljenih područja u Hrvatskoj Kostajnici, gdje vodostaj Une i dalje raste.

Na ispumpavanju radi 50 vatrogasaca i 23 pumpe. Na terenu su vatrogasci iz tri javne vatrogasne postrojbe te pet dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Hrvatske Kostajnice i Sisačko-moslavačke županije.

Nakon obilaska, glavni vatrogasni zapovjednik otišao je na sjednicu Stožera civilne zaštite na kojoj su detaljno analizirane poduzete radnje te daljnji planovi.

  • +23
U naselju Selce rijeka Kupa izlila se iz korita i poplavila cestu Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Zbog stanja na području Karlovačke županije, gdje je na snazi izvanredno stanje obrane od poplava za vodostaje Kupe i Korane, Tucaković je poslao dodatnu pomoć. Iz Zagreba, Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije upućeno je 56 vatrogasaca i 21 vozilo, jedan čamac, 28 pumpa, sedam agregata  i pet motornih pila.

U Karlovačkoj županiji dosad je angažirano 469 vatrogasaca i 164 vatrogasna vozila, a zabilježeno je 116 tehničkih intervencija.

Borbu s poplavama vode vatrogasci u 14 županija. Na području Obrovca trenutačno je na terenu 20 vatrogasaca i sedam vozila koji rade na ispumpavanju vode i saniranju odrona na prometnici.

Na području Gračaca na terenu su pripadnici JVP-a i DVD-a, a ostale su snage otpuštene, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica.