najmanje cijepljenih u europi

U Bugarskoj rekordan broj zaraženih i umrlih od koronavirusa

26.10.2021 u 09:15

Bionic
Reading

Bugarska, koja ima najniži postotak cijepljenog stanovništva u EU-u, u utorak je izvijestila o rekordnom dnevnom broju zaraženih i umrlih od koronavirusa.

U posljednja 24 sata u Bugarskoj su koronavirusom zaražene 5.863 osobe, a 243 su umrle, pokazuju tamošnji službeni podaci. Do sada je u toj zemlji, koja broji oko 7 milijuna stanovnika, od covida-19 umrlo 23.316 ljudi. Bugarska je zbog širenja zaraze i slabe procijepljenosti uvela obavezne zdravstvene propusnice za većinu javnih mjesta u zatvorenom.

Ograničenja su izazvala proteste, a privremenu vladu neke su političke stranke, uoči izbora 14. studenog, optužile za loše upravljanje pandemijom.Zdravstvene službe upozorile su da bi, ako se ne uspori novi val zaraze, ograničenja mogla biti još veća jer se bolnički sustav sve teže nosi s tolikim brojem oboljelih.

Trenutno je na bolničkim covid-odjelima više od 7.100 osoba, od čega je njih 608 u jedinicama za intenzivno liječenje. Prema podacima, više od 90 posto oboljelih nije cijepljeno.Broj cijepljenih počeo se povećavati od prošlog četvrtka kada su vlasti ograničile ulaz u mnoga javna mjesta. U restorane, kina, teretane i sl. mogli su tako ući samo oni koji su cijepljeni, negativni na covid-test ili su preboljeli zarazu.

  • +2
Ilustrativna fotogalerija / Cijepljenje u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Unatoč tome, broj cijepljenih je još uvijek nizak. Smatra se da su glavni razlozi skepticizma prema cjepivu nepovjerenje građana u državu i kontradiktorne poruke političara i stručnjaka. U Bugarskoj je tako do sada u potpunosti cijepljeno samo 24 posto populacije, dok je prosjek u EU-u 74 posto.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ