VUKOVARSKA SVAKODNEVICA

U Borovu grafiti: 'Smrt Hrvatima' i 'Svi ste vi Srbi'

03.02.2009 u 11:33

Bionic
Reading

Na zgradama kina i pošte u Borovu naselju, na zidovima u parku i na dječjem igralištu te u dizalu zgrade na Olajnici na ulazu broj 5 nepoznati su počinitelji ispisali ćirilične i latinične grafite neprimjerenog (pročetničkog) sadržaja

Hrvatski radio Vukovar je izvijestio da se uz križ i četiri ćirilična slova 'S' nalaze i natpisi 'Ovo je Srbija', 'Kosovo je Srbija', 'Živela Srbija', 'Živeo Šešelj', 'Smrt Hrvatima', 'Smrt ustaši', 'Dobro došli u Republiku Srpsku – svi ste vi Srbi', 'Vukovar je crno-beli grad' i drugi.

Ispisivanje ovakve vrste grafita, nažalost, uobičajeno je na vukovarskom području. Vukovarsko-srijemska policija redovito izvještava o nepoznatim grafiterima, koji pod okriljem noći izražavaju svoju nacionalnu nesnošljivost po okolnim zgradama i gradskom inventaru. Jedan od autora grafita pročetničkog sadržaja je uhićen i osuđen sredinom prosinca prošle godine. Riječ je o Hrvatu s područja Brodsko-posavske županije. Županijski sud u Vukovaru 15. prosinca 2008. godine na zatvorsku kaznu od osam mjeseci i obvezno psihijatrijsko liječenje osudio je 44-godišnjeg Darka Radelića, koji je uoči Dana domovinske zahvalnosti  na staklenoj stijenci predvorja Spomen-doma na Ovčari kod Vukovara ispisao neprimjerene grafite.

Osim ispisivanja grafita 'Ovo je Srbija' i četiri 'S', odnio je s jarbola zastavu Vukovarsko-srijemske županije te manji porculanski križ s desetak krunica, čime je počinio kažnjivo djelo povrede ugleda Republike Hrvatske.

Tijekom suđenja Radelić je naveo da je na Ovčaru došao 1. kolovoza iz Zagreba biciklom kako bi odao počast hrvatskim braniteljima i civilima ubijenima 1991. na tom mjestu.

Priznao je počinjenje kažnjivog djela, rekavši da je bio ljut na noćne čuvare s obližnje Vupikove farme koji mu nisu htjeli dati piti vode, niti lopatu da pokopa psa koji je s njim bio na Ovčari, a usmrćen je naletom osobnog automobila.