ISPRAĆAJ VELIKANA

U Bonnu održana komemoracija za Hans-Dietricha Genschera

17.04.2016 u 16:22

Bionic
Reading

U Bonnu je u nedjelju u nazočnosti brojnih dužnosnika iz Njemačke i inozemstva, među kojima je bio i hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač, održana svečana komemoracija u čast nedavno umrlog dugogodišnjeg njemačkog ministra vanjskih poslova Hans-Dietricha Genschera

'Svijet, Europa i Njemačka izgubili su velikog državnika, a Hrvatska velikog prijatelja koji je na vrijeme prepoznao opravdanost borbe hrvatskog naroda za slobodu, demokraciju i neovisnost', rekao je nakon komemoracije Kovač za Hinu.

On je podsjetio da je Genscher u ime Njemačke nazočio i ispraćaju predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana

'Stoga sam posebno počašćen da sam danas, u ime Republike Hrvatske, pribivao posljednjem ispraćaju toga našeg velikog prijatelja', rekao je Kovač.

Na svečanoj komemoraciji prisutnima se obratio njemački predsjednik Joachim Gauck istaknuvši važnost Hans-Dietricha Genschera u oblikovanju moderne Njemačke.

'Moderna Njemačka je nezamisliva bez Hans-Dietricha Genschera koji se do kraja života borio kako za njemačko pitanje tako i za ujedinjenu Europu', rekao je Gauck.

On je podsjetio na Genscherove zasluge u procesu ujedinjenja Njemačke.

Na svečanoj komemoraciji govorili su i bivši američki državni tajnik James Baker, kao i Genscherov nasljednik na mjestu ministra vanjskih poslova Klaus Kinkel

Baker je istaknuo svoje dugogodišnje prijateljstvo s Genscherom, a nazvao ga je 'Titanom europske diplomacije'.

Svečanoj državnoj komemoraciji, koja je dosad priređena u čast samo nekoliko umrlih njemačkih političara, poput nedavno Helmuta Schmidta, i rijetko se priređuje u čast ministrima, pored njemačkog političkog vrha na čelu s kancelarkom Angelom Merkel nazočio je i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz

Komemoraciji je nazočio i apostolski nuncij u Njemačkoj, nadbiskup Nikola Eterović, kao i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković

Hans-Dietrich Genscher jedan je od najistaknutijih predstavnika Liberalne stranke Njemačke.

Genscher je u povijesno važnom razdoblju obnašao funkciju ministra vanjskih poslova i dokancelara te je u dobroj mjeri utjecao na pad 'željezne zavjese'.

Od 1969. do 1974. bio je ministar unutarnjih poslova, a od 1974. do 1992., prvo u vladi socijaldemokratskog kancelara Helmuta Schmidta, a zatim u vladi demokršćanskog kancelara Helmuta Kohla, ministar vanjskih poslova i dokancelar.

Hans-Dietrich Genscher je odigrao i važnu ulogu u procesu priznanja Hrvatske početkom 1990-ih godina.

Genscher, koji je umro 31. ožujka u 89. godini, bit će pokopan u nedjelju poslijepodne u Bonnu u užem krugu obitelji.