sramotno

U Bileći nakon Draže Mihailovića grade spomenik i Momiru Bulatoviću

03.06.2021 u 18:56

Bionic
Reading

Nakon što je u Bileći u Bosni i Hercegovini u lipnju 2019. godine u podignut spomenik četničkom vođi i ratnom zločincu Draži Mihailoviću, u srijedu je pokrenuta inicijativa za izgradnju spomenika nesuđenom haškom zatvoreniku, nekadašnjem predsjedniku Crne Gore i Vlade Savezne Republike Jugoslavije Momiru Bulatoviću. Spomenik planiraju postaviti na ulaz u ovaj grad u istočnoj Hercegovini

Na prijedlog skupine bivših boraca Vojske Republike Srpske iz Istočne Hercegovine u srijedu je u susjednom Gacku formiran inicijativni odbor za gradnju spomenika šergrtu Slobodna Miloševića koji je svesrdno podržavao agresije na Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, a za Ratka Mladića smatrao da je 'najrazumnija opcija', prenosi Radio Sarajevo.

Hercegovci se na taj način žele odužiti Bulatoviću koji im je pomogao najtežim trenucima za Istočnu Hercegovinu i Republiku Srpsku tijekom minulog rata, kazali su za podgorički Dan organizatori.

Predsjednik Inicijativnog odbora Miladin Dostinić je rekao da su o inicijativu upoznali obitelj Momira Bulatovića.

Ideja je da se spomenik Bulatoviću, koji bi bio od bronce u prirodnoj veličini, postavi preko puta čuvene Bilećke vojarne, a lokacija ima višestruku simboliku. Dostinić je naveo da se 'nekoliko kilometara zračne linije dalje nalazi Vučji Do, slavno mjesto gdje su 1876. godine crnogorski i hercegovački bataljoni pobijedili tursku vojsku i time najavili početak kraja otomanske imperije i njihove vladavine na tim prostorima'.