SUSJEDI NA OPREZU

U BiH zabilježen prvi slučaj svinjske gripe

12.01.2013 u 12:13

Bionic
Reading

U Bosni i Hercegovini pojavio se prvi slučaj nove gripe tipa H1N1 poznatije kao svinjska gripa, izjavila je za subotnje izdanje Dnevnog Avaza ravnateljica Službe za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo Jelena Ravlija

'Laboratorijski je potvrđena nazočnost H1N1 virusa, koji se u sezoni 2009./2010. prvi put pojavio kao virus svinjske gripe', rekla je Ravlija. Po njezinim riječima proteklih dana u nekoliko županija u Federaciji BiH zabilježen je povećan broj bolesti sličnih gripi. Dodala je da se očekuje porast broja oboljelih od sezonske, ali i tzv. svinjske gripe.

'U predstojećem razdoblju može se očekivati daljnji porast broja oboljelih, čemu će doprinijeti početak nastave u školama i fakultetima, kao i nizak stupanj cijepljenog stanovništva protiv sezonske gripe', dodala je.

Avaz navodi da ove godine, po podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), ljudi najčešće obolijevaju od gripe od virusa tipa A H1N1 i H3N2 i virusa gripe tipa B.

Napominje i da ovogodišnje cjepivo sadrži sve tipove gripe koji su se do sada registrirali kod oboljelih te da još nije kasno za zaštitu stanovništva.