KORUPCIJA

U BIH uhićenja zbog poticaja, priveden i bivši ministar Lijanović

28.09.2015 u 13:42

Bionic
Reading

Najmanje šest osoba među, kojima je jedan ministar u vladi Tuzlanske županije i jedan zastupnik u županijskoj skupštini, uhitila je u ponedjeljak policija u Bosni i Hercegovini u sklopu istrage koja se vodi o zloporabi poticaja za poljoprivrednu proizvodnju

Prema informacijama koje je potvrdila policija privedeni su Edin Ajanović, koji obnaša dužnost ministra turizma, trgovine i prometa u vladi Tuzlanske županije i Mersed Šerifović, zastupnik u županijskoj skupštini.

U policiju je priveden i Jerko Ivanković Lijanović, koji je u prethodnom sazivu vlade Federacije BiH obnašao dužnost ministra poljoprivrede, a policija je pretražila i njegovu obiteljsku kuću u Širokom Brijegu.

Većina privedenih bila je politički angažirana kroz Narodnu stranku "Radom za boljitak" (NSRzB), čiji su utemeljitelji braća Ivanković Lijanović. Iako nije više dio vlasti na entitetskoj i državnoj razini, ona je i dalje dio vladajuće većine u nekim županijama.

Jerko Ivanković Lijanović privođen je i prošle godine, kada je protiv njega pokrenuta istraga zbog zloporabe službenog položaja i ovlasti u vrijeme kada je još obnašao dužnost ministra.

Provedena revizija pokazala je kako je novac iz fondova namijenjenih poticaju poljoprivredne proizvodnje proteklih godina dijeljen uglavnom osobama povezanim s NSRzB i to mimo utvrđenih kriterija.