TERORISTI U SUSJEDSTVU

U BiH uhićeni bivši borci Islamske države

13.11.2014 u 21:44

Bionic
Reading

Jedanaest uglavnom bivših boraca Islamske države, kao i financijera terorizma u Siriji i Iraku, uhićeno je na više lokacija u Bosni i Hercegovini, izvijestili su iz policijske agencije SIPA-e i Državnog odvjetništva BiH, javlja HRT

Državno odvjetništvo priopćilo je da je veći broj osumnjičenih tijekom 2013. godine boravio na području Sirije te sudjelovao u oružanim sukobima. Te informacije prikupljene su u okviru višegodišnje akcije praćenja radikalnih skupina u BiH i na temelju međunarodne suradnje, piše HRT.

Navodi se da je Državno odvjetništvo BiH za određen broj osumnjičenih prikupilo dokaze da posjeduju naoružanje i minsko-eskplozivna sredstva pa se u okviru akcije pretražuje više objekata kako bi se došlo do dokaznog materijala. Iz SIPA-e su objavili inicijale i godinu rođenja uhićenih radikalnih islamista, a mediji su objavili neka od imena osoba privedenih u akciji naziva "Damask".

SIPA sumnjiči uhićene da su financirali, javno poticali i vrbovali druge na terorističke aktivnosti, organizirali terorističke skupine te sudjelovali u stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

U akciji, koja je počela u rujnu, uhićen je vođa radikalnih islamista Bilal Bosnić, koji se nalazi u pritvoru. Njega se tereti da je organizirao novačenje mladića iz BiH za odlazak na ratišta u Siriji na strani Islamske države u BiH i širom Europe. Prema podacima državnih organa, do sada je na ratištima u Siriji poginulo 30 bosanskohercegovačkih državljana.