ukupno 150

U BiH još 13 zaraženih koronavirusom

24.03.2020 u 11:39

Bionic
Reading

Testiranja provedena u protekla 24 sata potvrdila su kako je koronavirusom u BiH zaraženo još 13 osoba pa je ukupan broj sada 150, potvrdio je u utorak ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić

On je novinarima u Banjoj Luci kazao kako je zaraza potvrđena kod osam muškaraca i pet žena različite životne dobi. Najveća skupina novozaraženih je upravo iz Banje Luke, gdje je zajedno s novim slučajevima do sada potvrđena zaraza kod 71 osobe.

Šeranić je kazao kako je za sada samo jedna osoba kod koje je potvrđen koronavirus u teškom stanju i na respiratoru je u banjolučkoj bolnici. Svi ostali su stabilnog zdravstvenog stanja i sa simptomima od blagih do srednje teških.

Ovaj je entitetski dužnosnik kazao i kako je značajno smanjen broj osoba koje sada ulaze u BiH zbog pojačanih mjera nadzora na granici.

Po njegovim riječima, svi oni koji ulaze u BiH preko graničnog prijelaza kod Bosanske Gradiške sada prolaze kroz rigoroznu kontrolu zdravstvenog stanja, a osigurani su uvjeti da svi oni za koje se utvrdi da je to nužno odmah idu u šatorsko naselje u izolaciju.

'Sada slijedi osposobljavanje karantena u Bosanskom Brodu i Bosanskom Šamcu', najavio je Šeranić dodajući kako se granice moraju staviti pod puni nadzor, što za sada nije slučaj jer nema dovoljne korodinacije mjera koje poduzimaju vlasti u RS i Federaciji BiH.

Ravnateljica Kliničkog centra u Sarajevu Sebija Izetbegović kazala je lokalnim medijima kako će u narednih sedam dana taj medicinski centar dobiti pošiljku od 150 tisuća testova za virus SASR-CoV-2, što bi trebalo osigurati nesmetani nastavak provjera stanja svih osoba za koje se sumnja da bi mogle biti zaražene.