zajednička akcija

U BiH i Srbiji uhićena kriminalna skupina koja je krijumčarila migrante

23.03.2021 u 11:27

Bionic
Reading

Devet osoba uhićeno je u utorak na području Bosne i Hercegovine i Srbije u zajedničkoj akciji policija dvije države usmjerenoj na razbijanje kriminalne skupine koja se bavila organiziranim krijumčarenjem ilegalnih migranata, potvrdilo je Tužiteljstvo BiH u Sarajevu.

Kako se navodi u priopćenju, četiri su osobe uhićene na teritoriju BiH, a pet u Srbiji, a među njima je i organizator kriminalne skupine za koju je tijekom istrage utvrđeno da je do sada preko granice između te dvije zemlje prebacila najmanje stotinu ilegalnih migranata.

Svi uhićeni iz BiH su s područja Zvornika u istočnoj Bosni.

Oni će se u toj zemlji suočiti s optužbama za kaznena djela organiziranja kriminalne skupine i ilegalne trgovine ljudima.

Akciju su zajednički izvele policijske agencije BiH te obavještajna služba te zemlje (OSA), u suradnji sa Službom za borbu protiv organiziranog kriminala MUP-a Srbije te uz potporu Policiiskog središta jugoistočne Europe (SELEC).

Istočna granica BiH slabo je zaštićena i ne predstavlja posebnu prepreku za krijumčare ljudima koji koriste potkapacitiranost Granične policije BiH i teren pogodan za skrivanje.

Vlasti u toj zemlji sada strahuju od novog vala ilegalnih migracija u proljetnim danima, a taj problem dodatno otežava činjenica da su svi centri za prihvat ilegalnih migranata u BiH odavno puni te za smještaj novih nema mjesta.

Policijske agencije u BiH procjenjuju kako u toj zemlji trenutačno boravi između osam i devet tisuća ilegalnih migranata koji čekaju priliku kako bi nastavili put ka državama Europske unije.