najveća optužnica do sada

U BiH 16 pripadnika kriminalne skupine optuženo za krijumčarenje migranata

27.08.2021 u 14:00

Bionic
Reading

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u petak je podignuo optužnicu protiv 16 osoba koje tereti da su kao pripadnici kriminalne skupine organizirali krijumčarenje stotina ilegalnih migranata preko granice te zemlje ka Hrvatskoj.

Prvooptuženi koji je u pritvoru i označen organizatorom i vođom ove kriminalne skupine je državljanin Pakistana Ahmed Ifthkar (44) a ostali su državljani BiH.

Iz Tužiteljstva BiH ističu kako je riječ o najvećoj optužnici za krijumčarenje migranata koju su do sada podignuli.

Optužene se tereti da su u razdoblju od rujna do početka prosinca 2020., djelujući kao organizirana skupina u cilju stjecanja imovinske koristi, prokrijumčarili najmanje 850 migranata iz BiH na područje Hrvatske i dalje prema zemljama EU.

Ilegalno prebacivanje migranata preko granice članovi kriminalne skupine naplaćivali su od njihovih obitelji u inozemstvu.

Optužnica sadrži cijeli niz počinjenih kaznenih djela a najteže je trgovina ljudima.

Tužiteljstvo je Sudu BiH predložilo da naloži oduzimanje motornih vozila i drugih predmeta koje su optuženi koristili za počinjenje kaznenih djela a za a prvooptuženog Iftkhara predloženo je produljenje mjere pritvora nakon potvrđivanja optužnice.

Kako je istaknuto u priopćenju Tužiteljstva BiH, ova je kriminalna skupina otkrivena i razbijena u suradnji s inozemnim policijskim agencijama.