ZARAZA UBRZAVA

U Alabami, Floridi i Sjevernoj Karolini rekordan broj umrlih od koronavirusa

14.07.2020 u 21:26

Bionic
Reading

Alabama, Florida i Sjeverna Karolina u utorak su zabilježile rekordan broj preminulih od koronavirusa, u vrijeme dok zaraza ubrzava diljem SAD-a

Broj novozaraženih počeo je rasti prije šest tjedana, posebice u južnim i zapadnim saveznim državama poput Arizone, Kalifornije, Floride i Texasa koje su među prvima ukinule restriktivne mjere uvedene radi zaustavljanja širenja virusa.

Zaraza je prošli tjedan ubrzala u 46 od 50 američkih saveznih država, pokazuju podaci agencije Reuters. U srpnju je rekordan dnevni broj novozaraženih zabilježilo 28 saveznih država.

SAD je s 3,3 milijuna slučajeva najpogođenija država na svijetu u odnosu na broj stanovnika, uz Peru, a s više od 135 tisuća preminulih je sedma po broju smrtnih slučajeva u odnosu na sveukupni broj stanovnika.

Florida je u utorak izvijestila o 133 smrtna slučaja, čime je sveukupni broj narastao na 4,5 tisuća. Raniji rekord zabilježen je 9. srpnja, kad je bilo 120 preminulih. Alabama je u utorak imala rekordnih 40, a Sjeverna Karolina 35 smrtnih slučajeva.

Zbog rasta broja zaraženih i preminulih nastavnici i profesori od Kalifornije do Wisconsina će predavanja umjesto u učionicama držati putem interneta kad za par tjedana počne nova školska godina.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da neće financirati ili osloboditi poreza obrazovne institucije koje odbiju vratiti nastavu u učionice, iako se većina financira na saveznoj razini ili lokalnim porezima.

Trumpova kampanja uoči predsjedničkih izbora 3. studenoga smatra otvaranje učionica i vraćanje roditelja na posao ključnim za ekonomski oporavak.

Savezna država New York planira ponovno otvoriti svoje škole na područjima gdje je broj zaraženih nekoliko tjedana ispod 5 posto dnevno testiranih.

Ta savezna država jedna je od samo četiri gdje je prošli tjedan broj novozaraženih pao. Grad New York, gdje se u velikoj mjeri poštuju mjere socijalnog distanciranja i nošenja maski, nedavno je po prvi put od ožujka zabilježio dan bez preminulih.

Guverner New Yorka Andrew Cuomo u utorak je dodao Minnesotu, New Mexico, Ohio i Wisconsin na listu 22 saveznih država iz kojih putnici moraju provesti 14 dana u karanteni.