IVO JOSIPOVIĆ:

U Afganistan šaljemo još 29 instruktora

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 27.03.2010 16:34
  • Objavljeno 27.03.2010 u 16:34
ivo josipović

ivo josipović

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

NATO iznimno cijeni hrvatski doprinos u misijama u kojima sudjeluje, posebice sudjelovanje u misiji za obuku afganistanskih snaga sigurnosti, gdje bi uskoro trebala poslati još 29 instruktora, istaknuo je glavni tajnik Saveza Anders Fogh Rasmussen nakon svog prvog susreta s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem

"Doista cijenim suradnju s Hrvatskom, koja je od samog početka pokazala privrženost našem Savezu. Mi cijenimo snažni hrvatski doprinos našoj misiji u Afganistanu. Na današnjem sastanku s predsjednikom postavio sam pitanje instruktorske misije u Afganistanu. Tražim od svih saveznika, uključujući i Hrvatsku da pridonesu toj misiji jer naš je cilj obučiti i educirati afganistanske vojnike i policiju da sami mogu preuzeti odgovornost za sigurnost svoje zemlje", rekao je Rasmussen, koji se s Josipovićem sastao na rubu Brussels foruma na kojima su se okupili ugledni političari, državnici i analitačari iz Sjeverne Amerike i Europe.

Predsjednik Josipović je rekao da je sada "pred Hrvatskim saborom prijedlog da se pošalje još 29 instruktora u Afganistan".

"To se doista cijeni kao velik hrvatski doprinos mirovnim misijama. Sve što se danas događa u Afganistanu jest priprema da se se sami Afganistanci osposobe da preuzmu sudbinu u svoje ruke. To je dio šire strategiji pomoći, ne samo u vojnom smislu, nego društvu u cjelini", rekao je Josipović.

Josipović je u subotu razgovarao i s direktorom Svjetske banke Robertom Zoellickom.

"Bio je to zanimljiv kratki susret tijekom kojeg smo razgovarali o stanju u hrvatskom gospodarstvu i projektima kojima Svjetska banka potpomaže reforme. Govorili smo konkretno o nekim projektima koji su vezani za reformu pravosuđa, posebice vezano za zemljišne knjige. Svjetska je banka zainteresirana da se ti projekti završe kvalitetnim rezultatom", rekao je Josipović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi