TRIK S NOVČANICOM OD 500 KN

U 20 minuta prevarene dvije blagajnice

26.02.2010 u 16:14

Bionic
Reading

Naivno nasjedanje na trikove, poput onih koje koriste sitni prevaranti u filmovima, jučer je skupo stajalo dvije blagajnice. U samo dvadesetak minuta dogodile su se dvije prevare sličnog scenarija, prva u trgovačkom centru u Bjelovaru, a druga u trgovini u Garešnici

U 10 sati i 38 minuta, na blagajnu jednog trgovačkog centra u Bjelovaru muškarac je donio dva artikla u vrijednosti od 34,89 kuna. Blagajnici je rekao da nema sitnog novca te joj dao novčanicu od 500 kuna. Nakon što mu je žena vratila kusur od 465,11 kuna, prevarant joj je rekao da je, u međuvremenu, u novčaniku ipak pronašao 40 kuna sitnog te je zatražio da mu vrati njegovu krupnu novčanicu od 500 kuna. Ne sluteći da je riječ o prevarantskom triku, naivna je blagajnica iz kase izvadila novčanicu od 500 kuna i vratila je kupcu.

Prevarant je potom otišao iz trgovine sa svojom novčanicom od 500 kuna, ali i s još 430 kuna, koliko mu je ostalo od kusura koji mu je blagajnica izvratila kada joj je u prvom navratu robu platio novčanicom od 500 kuna. Naime muškarac pri kupnji nije potrošio ni jednu kunu svog novca, jer je artikle platio uzevši 40 kuna od prvog vraćenog kusura. U trgovinu je tako ušao sa 500 kuna, a iz nje je nakon kupnje izišao s čak 930 kuna u novčaniku. Prevarom je tako u tren oka oštetio blagajnicu i podebljao novčanik za 430 kuna. Po opisu koji je blagajnica dala policiji, riječ je o proćelavom muškarcu od 40-ak godina, visine oko 180 centimetara, a bio je odjeven u crnu zimsku jaknu i plave traper hlače.

Samo dvadesetak minuta kasnije, sličan scenarij dogodio se i u Garešnici. Oko 11 sati, na blagajnu u tamošnjoj trgovini došao je nepoznati muškarac te zatražio cigarete. Blagajnici je također dao novčanicu od 500 kuna, no odmah nakon toga od nje je zatražio da mu sitni novac promijeni u krupnu novčanicu od 1.000 kuna. Nakon što mu je zbunjena blagajnica dala novčanicu od 1.000 kuna, prevarant joj je dao više sitnih novčanica te je brzo napustio trgovinu. Kada je blagajnica 'zbrojila dva i dva', napravila je obračun te shvatila da je prevarena za 438 kuna.

Po opisu, riječ je o mršavom muškarcu starom oko 40 godina, tamnosmeđe kratke kose, visine oko 180 centimetara, s vidljivom trzajima lijeve ruke i glave.

Policija odbacuje mogućnost da je riječ o istom muškarcu, jer za samo 20 minuta nije mogao stići iz Bjelovara u Garešnicu. Potraga za prevarantima se nastavlja, a policija upozorava blagajnice na oprez, posebno u slučaju kada im kupac sitne račune želi platiti krupnim novčanicama.