DOSTA JE!

Na prosvjedu protiv Bandića oko deset tisuća građana, najviše do sada

  • Autor: An. S./Z. K.
  • Zadnja izmjena 01.02.2020 19:29
  • Objavljeno 01.02.2020 u 15:58
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Od 16 do 18 sati održao se još jedan prosvjed na središnjem zagrebačkom trgu protiv gradonačelnika Milana Bandića na kojem se okupilo mnoštvo građana. Prosvjed pod nazivom "Dosta je!" organizirale su udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget

Današnji prosvjed bio je najbrojniji je do sada. Po novinarskim procjenama na prosvjedu je sudjeovalo najmanje desetak tisuća građana koji su brojnim transparentima iskazivali svoje nezadovoljstvo zbog korupcije, predloženoga GUP-a i gospodarenja otpadom, dok su se na bini izmjenjivali glazbenici i govornici.

"Hvala što ste pokazali da nismo papčine koji se neće boriti protiv Bandića i da nismo idioti. Ja osobno ne želim ništa loše fizički da se dogodi Bandiću, osim da završi u zatvoru. Bandića mi plaćamo, on je naš zaposlenik. Zašto trpimo nekvalitetnog zaposlenika već 20 godina? Dosta je, dosta je! Otkaz!", rekla je Marina Orsag, voditeljica prosvjeda. Cijeli Trg skandira "Bandiću, otkaz!"

"Na prvom smo prosvjedu vikali odstupi, na drugom smo bili porotnici i odlučili smo i presudili smo - kriv si", rekla je predsjednica Udruge građana Siget Gordana Pasanec. Pasanec je upozorila da cijeli pravni susatav ne funkcinira i da sve ide od Vlade jer "da nema premijera Andreja Plenkovića, Bandić ne bi mogao to raditi.

''Miki, bit ćeš gradonačelnik Remetinca'', Dosta je!'', ''Smeće van Podsuseda'', samo su neki od natpisa na transparentima prosvjednika koji su došli na izraziti svoje nezadovoljstvo na velikom prosvjedu protiv gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Iva Marčetić iz Prava na grad rekla je na konferenciji za novinare kako prosvjedom poručuju da je dosta Bandićevog načina vladanja Zagrebom. Dodaje kako Pravo na grad i Zelena akcija na to upozoravaju zadnjih 10 godina, pozivajući Bandića da odstupi s gradonačelničkog mjesta jer radi gradu štetu.

  • +27
  • +24

Tisuće na prosvjedu protiv Bandića u Zagrebu

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

"Svi smo svjedoci ogromne štete koju gledamo i kroz optužnice koje su podignute protiv njega, a i samog načina života u gradu gdje ni jedna tramvajska pruga nije produžena, gdje je smeće po ulicama i gdje grad zapravo ima samo fontane. A u zadnje vrijeme to je kulminiralo njegovom odlukom da potpiše Memorandum o razumijevanju s Eagle Hillsom i da nam ponudi Generalni urbanistički plan (GUP) u kojem nam oduzima jedan dobar dio grada da bi pogodovao investitorima", ustvrdila je Marčetić.

"Dosta je ovom klijetntalističkom Bandićevem sustavu koji crpi resurese i uništava grad", rekao je Bernard Ivčić iz Zelene akcije, upozorivši da nema dijela grada koji nije žrtva Bandićeve politike i da se sve to ne bi mogao raditi bez čvrste podrške HDZ-a .

Za Generalni urbanistički plan (GUP) o čijim bi se izmjenama uskoro trebalo raspravljati na gradskoj Skupštini, Ivčić je rekao da je to kriminalni dokument kojim Bandić čuva Manhattan za svoje prijatelje, a građane pušta da se guše u smeću.

Zatražiio je od svih zastupnika da se suprotstave tom dokumentu koji se ne može popraviti ni amandmanima. "Dosta nam je ovog sustava, dosta nam je Bandića, dosta nam je pogodovanja, dosta nam je koprucije, Bandiću odlazi", poručio je Ivčić.

6. veljače će zastupnici Gradske skupštine odlučivati o izmjenama GUP-a, za koji udruge smatraju da je loš i štetan i traže izradu novog GUP-a koji neće ići u korist investitorima. Zato pozivaju gradske zastupnike, uključujući i one koji su do sada podržavali Bandićevu politiku, da poslušaju glas javnosti i usprotive se GUP-u.

Marko Košak iz Zelene akcije rekao je kako se nebriga i nesposobnost za rješavanje problema u Zagrebu najbolje ogleda u gospodarenju otpadom, ocjenjujući da grad već 20 godina nema odgovarajuću politiku u tom području.

"Ne samo što je sustav nefunkcionalan i naplata odvoza otpada nije pravedna, sada gradonačelnik želi višestruko povećati račune", rekao je Košak. Dodao je kako je fiksni dio naplate nametnut i ne odgovara potrebama građana, a varijabilni dio naplate ne odgovara količinama otpada koje građani proizvedu.

"Iako se građani trude odvajati otpad i reciklirati ga, oni za to neće biti nagrađeni", kaže Košak.

Naglasio je da je veliki problem i infrastruktura jer Zagreb nema ni sortirnice ni centar za obradu glomaznog otpada, a u takvom sustavu profitiraju jedino interesne skupine i privatnici kojima se prepušta i zarada od odvojenog otpada.

Ovo je treći prosvjed protiv gradonačelnika, a organizatori prosvjeda ističu da Bandić za svoje ortake čuva projekt Manhattan i vrijedna gradska zemljišta, dok stanovnike Zagreba ostavlja da se guše u smeću čiji odvoz je trebao drastično poskupiti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!