'mali agrokor'

Ivica Todorić i ekipa oslobođeni optužbi; sutkinja: Državno odvjetništvo nastojalo je diskreditirati izjave svjedoka, a nisu ponudili dokaze

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 07.10.2020 14:12
  • Objavljeno 07.10.2020 u 13:11
Piruška Canjuga, Ivica Todorić i Ante Huljev

Piruška Canjuga, Ivica Todorić i Ante Huljev

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić i njegovi suoptuženici oslobođeni su optužbi za zlouporabu na štetu te tvrtke 'teške' 1,25 milijuna eura

Sutkinja je kazala da nije dokazano da su optuženici počinili kaznena djela na način na koji im se to stavlja na teret u optužnici.

'U ovom postupku činjenjični navodi iz optužnice nisu dokazani. U postupku su ispitani svjedoci, pregledana materijalna dokumentacija, a optuženici osim Ivice Todorića su iznijeli svoje obrane. Niti jedan personalni niti materijalni dokaz ne navodi navode iz optužnice', kazala je sutkinja Maje Štampar Stipić u obrazloženju presude.

  • +3

Presuda Ivici Todoriću i menadžerima Agrokora

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Kaže kako su prema nekolicini svjedoka savjetodavne usluge koje tužiteljstvo smatra fiktivnima, doista odrađene.

'Državno odvjetništvo nastojalo je diskreditirati izjave svjedoka, no nisu ponudili dokaze kojima bi pobili njihove iskaze. Oni iznose svoje zaključke je li savjetnik trebao', dodala je.

'Sud na presudi mora temeljiti na temelju činjenica i dokaza. Nakon toga odlučiti jesu li optuženici napravili ono što ima se stavlja na teret optužnicom. Nakon ovako provedenog dokaznog postupka jedina ispravna odluka je oslobađajuća presuda', poručila je sutkinja.

Odbijen je i priedlog o oduzimanju imovinske koristi, a trošak kaznenog postupka pada na teret proračunskih sredstava.

  • +7
  • +4

Ivica Todorić na ročištu u procesu Agrokor

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Na optuženičkoj klupi uz Todorića su u ovom slučaju nekadašnji Agrokorovi menadžeri Ante Huljev i Piruška Canjuga te četvrtooptužena Nicole De Rossi.

Presudu objavljuje sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Maje Štampar Stipić.

Zamjenica zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Karolina Dragičević u ponedjeljak je u završnom govoru istaknula da posao između Agrokora i švicarske tvrtke Siggman AG nije realiziran te da je riječ o fiktivnom poslu kojim je iz Agrokora izvučeno 1,25 milijuna eura. Stoga je tužiteljica predložila sudskom vijeću kojim predsjeda sutkinja Maja Štampar Stipić da se četvero optuženih proglasi krivim i osudi po zakonu, a tvrtki Siggman AG oduzme novac.

Todorićeva braniteljica po službenoj dužnosti, odvjetnica Ljiljana Planinić, istaknula je da tijekom sudskog postupka nije dokazano da je njezin branjenik počinio kazneno djelo te je predložila da ga se oslobodi optužbi.

''Nije čudno da i sam Todorić kaže da je optužnica nerazumljiva i besmislena. Zašto bi predsjednik uprave i gotovo stopostotni vlasnik tvrtke sklopio posao kojim će naštetiti vlastitoj tvrtki. Teze koje je iznijelo tužiteljstvo su neutemeljene, nelogične i neuvjerljive'', zaključila je Planinić.

Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu su, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zlouporabili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarske tvrtke za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska tvrtka time se, prema optužnici, nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura. De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge. Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice. U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

Osim suđenja u kojem će u srijedu biti izrečena presuda, tzv. mali Agrokor, Ivica Todorić je još od studenoga 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna, a državno odvjetništvo je u tom, glavnom dijelu slučaju Agrokor, optužnicu podiglo 15. rujna. Njom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora, a tereti ih se da su Agrokor navodno oštetili za oko 1,2 milijarde kuna. Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

Uz Todorića i sinove novom su optužnicom obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!