VANJSKO UGOVARANJE DIJELA POSLOVA

Tvrtke za čišćenje već zarađuju milijune

02.05.2014 u 10:40

Bionic
Reading

Sudeći prema intenzitetu nove svađe sindikata javnih službi i Vlade o tzv. 'outsourcingu', ova predstava trajat će još neko, vjerojatno duže vrijeme. Radi boljeg praćenja, čitateljima prevodimo da ta riječ iz engleskog jezika, usvojena preko noći, na hrvatskom doslovce glasi 'vanjsko ugovaranje poslova'. Ako se svi ti poslovi vanjski ugovore izvan bolnica, škola, domova, to jest generalno javnih službi i objekata, ispast će da bi država privatnom sektoru prepustila djelatnosti u vrijednosti 3,4 milijarde kuna. Zatim uštedjela, nada se Vlada, s obzirom da bi trošak ubacila u tržišni bubanj u kojem se nadmeće preko stotinu tvrtki već aktivnih u čišćenju zgrada i srodnim djelatnostima

Oni su zainteresirani da im Vlada određenim programom, a kasnije uprave određenih ustanova, prepuste obavljanje određenih poslova u tim ustanovama. Prema Vladinoj ideji, koju je ovaj tjedan iznijela ministrica Milanka Opačić, u državnim ustanovama to bi bile neosnovne djelatnosti: čišćenje (950 milijuna kuna), hrana i piće (995 milijuna kuna), održavanje (975 milijuna kuna), pranje i peglanje (116 milijuna kuna), prijevoz (280 milijuna kuna), zaštita (180 milijuna kuna).

Svi znamo da su se privatni zaštitari, čak i u nekim školama, odavno već ukorijenili na državne porte, pa Vlada gleda da jednako postupi s drugim popratnim poslovima, koji služe obavljanju glavne djelatnosti ustanove. Pri tome koriste još jedan pojam iz engleskog jezika: 'core business', što doslovce znači 'osnovna djelatnost' ili 'osnovni posao', koji nikako da se svidi sudionicima svađe, a trebao bi radi boljeg sporazumijevanja s javnošću.


Poslovanje nekih od tvrtki s osnovnom djelatnošću čišćenja zgrada pokazuje da već nekoliko godina imaju dobre poslovne rezultate, što znači da su njihove usluge na tržištu raširene, zasigurno u većim privatnim kompanijama.

Naprimjer, godišnji prihod Adria grupe rastao je gotovo neprestano od 2008. godine, kada je bio 6,87 milijuna kuna, preko 20,33 milijuna kuna 2011. godine, da bi se do 2012. godine popeo na 35,12 milijuna kuna. Doduše, ovoj tvrtki čišćenje nije jedina djelatnost, jer se bavi i raznim tehničkim poslovima, hortikulturom, prijevozom i slično, ali zato je Luxor grupa specijaliziranija pa uglavnom nudi čišćenje, održavanje i ugostiteljstvo. Luxor je 2009. godine imao 11,96 milijuna kuna prihoda, a već 2012. godine 19,5 milijuna kuna. Iz sve tri djelatnosti nanizali su dosta velikih tvrtki koje su tražile njihove usluge.

Tvrtka Ekus trenutno treba jednog radnika ili radnicu perača prozora/alpinista, od kojega traži da bude precizan i uredan, ima radne navike i da nema zdravstvenih ograničenja. Također, posao nude za radno mjesto električara osposobljenog za uklopničara u industriji (m/ž) i spremača/icu. Ova tvrtka 2008. godine ostvarila je prihod od 20,87 milijuna kuna, a četiri godine kasnije 50 milijuna.

Rekorder po zaradama na održavanju, čišćenju i ugostiteljskim uslugama je tvrtka Pleter usluge d.o.o

Ovo je državna tvrtka u kojoj je predsjednik uprave general Marijan Mareković, a radi sve uslužne poslove čišćenja, održavanja i ugostiteljstva za Ministarstvo obrane i naše Oružane snage. Posljednjih godina za koje su dostupni financijskih izvještaji u registru FINA-e Marekovićevi prihodi nisu pali ispod stotinu milijuna kuna – 2010. 121,66 milijuna kuna, 2011. 122,76 milijuna kuna i 2012. godine narasli su na 123,82 milijuna kuna.

Altera grupa specijalizirana je baš za čišćenje i održavanje. Čiste domaćinstva, poslovne prostore, pojedine objekte i predmete, a nude i čišćenje nakon požara. Na tome su 2008. godine imali stotinjak tisuća kuna prihoda, koji je stalno rastao do 2012. godine kada je iznosio 3,01 milijun kuna, od čega je oko pola milijuna kuna čista zarada. Ova tvrtka zapošljava 31 radnika.

Bave se pranjem i održavanjem svih vrsta podova, industrijskim čišćenjem, staklenim površinama, tepiha i tepisona. Na web stranicama objašnjavaju kako određuju cijene usluga: 'Cijena se formira ovisno o vrsti površina, nečistoća, veličini objekta koji se čisti te ostalim specifičnostima koje se utvrđuju prilikom besplatne procjene.'