SPIS OD 40.000 STRANICA

Tužiteljica čak 70 minuta čitala optužnicu protiv Polančeca

08.06.2011 u 13:11

Bionic
Reading

Nakon što je sudac Županijskog suda Siniša Pleše odbio zahtjev odvjetnika Damira Polančeca da se iz postupka u aferi Spice izuzmu zamjenice ravnatelja USKOK-a, osmorici optuženih za nezakonito preuzimanje Podravke više od sat vremena čitala se opširna optužnica. Obrana i tužitelji nakon toga su započeli s iznošenjem uvodnih riječi

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Tamara Laptoš, koju je odvjetnik Anto Nobilo u samom početku suđenja htio izuzeti iz postupka, punih sat vremena i deset minuta pročitala je jednu od najvećih optužnica koje su čitane na Županijskom sudu u Zagrebu. Nakon pauze koja je zakazana do 11 sati, slijede izjašnjavanje optuženika o krivnji i uvodne riječi obrane. Sudac Pleše je izjavio kako su se svi akteri afere Spice izjasnili da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret.

Nobilo je, podsjetimo, tvrdio da su Laptoš i Marija Vučko selektivno birale iskaze svjedoka u sudske zapisnike te da su jednog od glavnih svjedoka, aktualnog čelnika Podravke Miroslava Vitkovića instruirale što treba iskazivati i da su se s njime telefonski čule oko 60 puta. Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan ocijenio je da Nobilove optužbe nisu utemeljene te je postupak danas nastavljen čitanjem optužnice osmorici optuženika.

UVODNE RIJEČI TUŽITELJSTVA I OBRANE

Nakon pauze sve stranke u postupku započele su s uvodnim govorima.Tužiteljica Laptoš rekla je da je predloženo ispitivanje 115 svjedoka među kojima i knjigovodstveni vještak. 'Dokazat ćemo da je postojao plan stjecanja većinskog udjela u Podravci, i to plan da novcem Podravke za svoj interes kupuju dionice Podravke.'

Nesporna je, kaže, činjenica da je još 2003. postojala ideja o radničkom dioničarstvu i da je Damir Polančec bio na čelu radne skupine. Laptoš kaže da je program u početku bio dobro zamišljen, ali da je kasnije sve krenulo krivo: 'Polančec je kao potpredsjednik Vlade imao mogućnost praćenja i kontrole upravljanja dionicama Podravke te je bio odlučujući za ostvarenje plana preuzimanja većinskog dijela dionica Podravke.'

Plan optuženika predviđao je preuzimanje 75 posto plus jednu dionicu Podravke i to u tri koraka, tvrdi Laptoš. U planu optuženika navedeno je da će država tijekom 2008. prodati svoje dionice i 'da se pri tome ne očekuju nikavi problemi'. Imali su dva društva prijavljena na Malti i jedo na Djevičanskim otocima koja su trebala biti vlasnici paketa dionica Podravke.

'Podravci su optuženici prouzročili štetu veću od 400 milijuna kuna a to će dokazati knjigovodstveni vještak. Ono na što je potrebno ukazati je da veliki broj dokumenata nije pronađen u Podravci nego u privatnom vlasništvu okrivljenika', kaže Laptoš.

ANTO NOBILO: U SPISU NE POSTOJI NI JEDAN DOKAZ PROTIV POLANČECA

'Točkom 1. optužnice Polančecu se stavlja na teret da je s ostalim optuženicima osnovao kriminalnu grupu, ali u pet godina članovi te navodne grupe se nikada nisu sastali. Mladinića nije niti poznavao, a Milan Horvat je vrlo teško dolazio u priliku da se sastane s Polančecom, i ostali su imali problem ostvariti bilo kakav kontakt s njime. Polančec je imao 595 sastanaka u tom periodu i samo jedan oko Podravke i to s Josipom Friščićem i članovima SDP-a itd.', tvrdi Nobilo.

Kaže da će dokazati neodrživost tvrdnji USKOK-a da je Polančec s 26 posto dionica, u navodnom vlasništvu države, mogao upravljati Podravkom. 'Dokazat ćemo da Polančec nije imao u svom posjedu niti jedan dokument koji se sada nalazi u spisu, niti je ijedna informacija u realnom vremenu došla do njega. U njegovom kompjuteru nije pronađen niti jedan kontakt niti e-mail koji bi dokazao njegovu uključenost u kaznenom djelu', kaže Nobilo.

'Važno je znati da nema niti jedng dokaza, niti će ga biti. Nije bio upoznat s cijelim slučajem sve do istrage', nastavio je Nobilo. 'Dat ću vam primjer - ako je cilj steći većinski paket dionica Podravke, zašto je Polančec prodavao svoje dionice a imao ih je dosta? Polančec nije znao za plan kojeg je USKOK iznio, a takav plan nije ni postojao.'

Što se tiče famoznog ručka na kojem je, uz Polančeca, bilo 20 ljudi, Nobilo kaže da je tema bila radničko dioničarstvo i da se nije kovao nikakav plan o preuzimanju Podravke kako to tvrdi USKOK. Nobilo također tvrdi da nije točno da je Polančec zloupotrijebio svoj položaj i da je u pregovore MOL-a i INA-e uključio Podravku: 'Nije predao upravljačka prava INA-e MOL-u. Odluka o elementima tog ugovora donijeta je nakon prezentacija na predsjedništvu HDZ-a i Vladi. Ugovor su imali na uvidu ministri Dropulić i Šuker koji su uz Jadranku Kosor sudjelovali u pregovorima. Tijekom postupka će biti dokazano da je Polančec samo provodio odluku koja je prethodno donesena u HDZ-u i Vladi, i nije mogao ni sa čim manipulirati što prethodno nije doneseno u HDZ-u i na Vladi.'

ANTE MADUNIĆ: SVI ČLANOVI NADZORNOG ODBORA PODRAVKE ZNALI SU ŠTO SE DOGAĐA

'Svi članovi Nadzornog odbora Podravke i Skupština znali su za sve odluke i za sve što se događalo u Podravci i nitko ne može drugačije reći', tvrdi Madunić i dodaje da je Friščićev HSS davno istaknuo u medijima da je Podravka njihov strateški interes i podsjeća da su prijetili raskidom koalicije ako se proda samo jedna dionica Podravke bez njihovog pristanka. Također tvrdi da je 'nelogično, netočno i pravno upitno' da je Darko Marinac organizirao kriminalnu grupu.

'Moj branjenik, optuženi Marinac, nije na svoje ime prepisao niti jednu dionicu. Nisu oni nesposobni, nego je neistina da su bilo što pokušali steći na sebe. Tvrdnja USKOK-a je sama po sebi apsurd!', rekao je Madunić.

Štetu veću od 400 milijuna kuna u Podravci Madunić obrazlaže ovako: 'To su posljedice uobičajenih poslovanja Podravke, i to će potvrditi knjigovodstveni vještak'. Požalio se još jednom na to što obrana nije mogla sudjelovati prilikom ispitivanja svjedoka u istrazi.

Odvjetnik Milana Horvata Marijan Hanžeković
rekao je da će svoje uvodne riječi iznijeti nakon izvođenja dokaznog postupka.

OPTUŽNICA IMA VIŠE OD 350 STRANICA

Optužene se tereti za udruživanje radi činjenja kaznenog djela, prijeti im do tri godine zatvora, a organizatoru do pet godina, a za zloporabu položaja i ovlasti kazna može biti i 10 godina zatvora. Također, optužuje ih se da su prilikom pokušaja nezakonitog preuzimanja Podravke, tu tvrtku oštetili za više od 400 milijuna kuna. U aferi Spice optuženi su bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnici i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković.

Ovaj slučaj najveći je korupcijski slučaj za Županijski sud u Zagrebu. Sudska dokumentacija u ovom postupku sadrži preko 40.000 stranica dokumenata. Sama USKOK-ova optužnica ima preko 350 stranica i podijeljena je u četiri točke.

Na suđenju će se kao svjedoci pojaviti neka zvučna politička imena, a o mogućem svjedočenju premijerke Jadranke Kosor i njezina prethodnika Ive Sanadera odlučit će se naknadno tijekom suđenja. Za sada su zakazana saslušanja Josipa Friščića, Zvonimira Mršića, Ratka Mačeka i Ljube Jurčića. Obrana smatra da bi njihovo svjedočenje moglo pomoći u rasvjetljavanju istine u aferi Spice.