REPOVI IZ NDH

Tužba protiv Hrvatske odbačena još 2009.

18.05.2010 u 11:18

Bionic
Reading

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu je o predmetu Udruženja bivših logoraša Drugog svjetskog rata Republike Srpske protiv Republike Hrvatske odlučivao još u listopadu 2009. i tada ga odbacio, rekla je zastupnica hrvatske vlade pred tim sudom.

Neki hrvatski mediji i portali u regiji objavili su u ponedjeljak da je sud u Strasbourgu udruzi logoraša Drugog svjetskog rata iz Republike Srpske odbio tužbu s odštetnim zahtjevom od 500 milijuna eura.

"Europski sud za ljudska prava još je 2. listopada 2009. odlučivao o predmetu Udruženja bivših logoraša Drugog svjetskog rata protiv Hrvatske te je proglasio predmet nedopuštenim", kazala je Štefica Stažnik, zastupnica RH pred tim sudom.

Odluku je sud donio i prije nego je predmet komunicirao Republici Hrvatskoj, objasnila je Stažnik. Naime, sud u Strasbourgu može proglasiti nedopuštenim svaki pojedinačni zahtjev koji drži inkompatibilnim s odredbama Konvencije i dodatnih protokola, očito neosnovanim ili zlouporabom prava na podnošenje zahtjeva (čl. 35. Konvencije).

U ovom slučaju sud je zaključio da se zahtjev podnositelja ne odnosi na državna tijela Republike Hrvatske i da su se činjenice na koje se odnosi zahtjev Udruženja dogodile prije stupanja na snagu Konvencije u odnosu na Hrvatsku, rekla je Stažnik.

Sud je stoga zaključio da je zahtjev izvan nadležnosti Europskog suda za ljudska prava "ratione personae" i "ratione temporis", kazala je Stažnik.

Udruženje logoraša RS-a tužilo je RH, smatrajući je sljednicom NDH, za ratni zločin i zločin protiv čovječnosti.