neustavno

Tusk poziva Poljake da bojkotiraju poštansko glasanje za izbor predsjednika

28.04.2020 u 14:21

Bionic
Reading

Donald Tusk, čelnik Europske pučke stranke (EPP) i bivši poljski premijer, rekao je da neće sudjelovati na skorašnjem glasanju za izbor predsjednika jer bi žurno proveden postupak poštanskog glasanja bio neustavan i nesiguran

'Po mojem mišljenju ne bismo trebali sudjelovati ...u poštanskom glasanju', rekao je Tusk te dodao da namjerno izbjegava upotrijebiti termin 'izbori'.

Poljski predsjednički izbori trebaju se održati 10. svibnja. S obzirom na pandemiju, vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) predložila je da se glasa putem pošte, a oporba je željela izbore odgoditi. Zakon o uvođenju univerzalnoga poštanskoga glasanja još nije na snazi, a parlament će vjerojatno o njegovoj sudbini odlučivati 6. svibnja.

PiS se međutim svejedno počeo pripremati za izbore, uz organizacijske probleme i pravne nedoumice, te je izazvao žestoke kritike u zemlji. Postupak koji planira PiS neće ispuniti kriterije poštenoga, ravnopravnog i tajnoga glasanja i njime bi se prekršio Ustav zbog promjena izbornog zakona u zadnji čas, poručio je Tusk u videosnimci koju je objavio na Twitteru.

'Ako svi pošteni i čestiti Poljaci kažu 'Ovo nisu izbori i nećemo sudjelovati', PiS će se povući u zadnji trenutak', rekao je Tusk. Moguće je 'dosta brzo' održati poštene izbore ako se političke snage u Poljskoj dogovore, također je dodao.

Analitičari smatraju da PiS želi održati izbore što prije, jer potpora Andrzeju Dudi kojeg PiS podržava može nestati nakon što se osjete gospodarske posljedice karantene uvedene radi spriječavanja širenja covida-19.