SUDAC ZA TEŠKE ZADATKE

Turudić će suditi i bivšem premijeru Sanaderu?

Ivan Turudić

Ivan Turudić

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Bivšem premijeru Ivi Sanaderu u listopadu će početi suđenje zbog optužbe za primanje 10 milijuna eura mita od predsjednika uprave MOL-a, a sudit će mu v. d. predsjednika Županijskog suda u Zagrebu sudac Ivan Turudić, javlja Večernji list

USKOK će protiv Sanadera podići najvjerojatnije tri ili četiri optužnice. Osim po posljednjoj optužbi za zloporabu položaja i primanje mita kako bi MOL dobio upravljačka prava u Ini, Turudić će Sanaderu suditi i zbog optužbi da je 1995. godine, kao zamjenik ministra vanjskih poslova, od Hypo banke primio nezakonitu proviziju od 3,5 milijuna kuna. Sanader je pregovarao o kreditu za gradnju hrvatskih veleposlanstava i sebi uzeo proviziju.

U odnosu na optužbe koje je USKOK prikupio protiv Sanadera u predmetu Fimi media te slučaju pogodovanja riječkom tajkunu Robertu Ježiću na štetu HEP-a, bivšem premijeru najvjerojatnije će suditi sutkinja Ivana Kršul, ističe Večernjak

USKOK je toliko zatrpao Županijski sud u Zagrebu velikim korupcijskim predmetima da su suci Turudić, Kršul i Jasna Smiljanić još jedini preostali koji mogu primiti velike predmete.

Sadašnja gužva na sudu mogla bi postati nesnosna već u kasnu jesen, do kada bi USKOK realno mogao podići optužnice u svim otvorenim istragama.

'Na čekanju' su tri ili četiri optužnice protiv Sanadera, potom slučaj Fimi media (a on će po svom opsegu biti u najmanju ruku poput Podravke), bankomat, HAC i Skladgradnja, optužnica protiv Tomislava Merčepa, zatim protiv varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka te optužnica za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda kako bi se Branimira Glavaša spasilo od zatvora.

Kao v. d. predsjednika suda, Turudić će se morati baviti kombinatorikom i rasporedom svih suđenja, a usto će suditi u najznačajnijem predmetu – optužbi koja zbog korupcije obuhvaća bivšeg premijera te šefa mađarske naftne kompanije. Taj predmet već sada ima veliku političku težinu jer se s jedne strane radi o Ini, a time i državnim interesima i hrvatskoj energetskoj politici. S druge strane, prisutan je međunarodni faktor budući da predmet dira u interese mađarske naftne kompanije, a time i države jer Mađarska ima 24 posto vlasničkog udjela u MOL-u.

Turudić je, podsjetim, osudio Hrvoja Petrača, bio je prvi sudac koji je zbog korupcije oduzeo svu imovinu kojoj se nije dokazalo legalno podrijetlo (slučaj Dubai). Osim toga, povremeno je morao živjeti pod policijskom zaštitom, a više puta javno se morao braniti od optužbi da mu je Vladimir Šeks politički pokrovitelj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi