'VRUĆA TERORISTIČKA ROBA'

Turska u dva navrata upozorila Pariz na domaćeg terorista i lažne putovnice

16.11.2015 u 20:54

Bionic
Reading

Turska je ranije u dva navrata upozorila Francusku kako je Ismael Omar Mostefai, jedan od bombaša samoubojica koji je sudjelovao u napadu na Pariz, kao francuski državljanin ušao u Tursku 2013, nakon čega mu se izgubio svaki trag, te se potom vratio u Francusku najvjerojatnije s lažnom putovnicom, potvrdila je danas turska vlada. Time je još jednom potvrđeno kako teroristi na vrlo lagan način stižu do krivotvorenih isprava i nesmetano se kreću od Sirije do europskih zemalja

Dvadesetdevetogodišnji Mostefai, koji je živio u gradu Chartresu južno od Pariza, identificiran je pomoću otisaka prstiju, a o njegovom ulasku u Tursku Ankara je dva puta upozorila Pariz, u prosincu 2014. te u lipnju ove godine. Službeni Pariz je, kako tvrde turski dužnosnici, samo jednom zatražio povratne informacije o Mostefaiju i to godinu dana nakon što je terorist već ušao u Tursku.

‘Nije vrijeme za međusobne optužbe, no svakako moramo poboljšati komunikaciju i suradnju vezanu za razmjenu informacija. Mostefaijev slučaj jasno pokazuje kako je u borbi protiv terorizma nužan uvid u obavještajne podatke i njihova razmjena, kao i dobra komunikacija,’ naglasili su u turskom ministarstvu vanjskih poslova.

Koliko je teroristima lagan zadatak pribaviti krivotvorene osobne isprave i s njima kao izbjeglice ući u Europu, ponajbolje pokazuje primjer nizozemskog novinara Haralda Doornbosa koji je kupio lažnu putovnicu i osobnu iskaznicu za 825 dolara te se dodatno narugao grčkoj policiji stavivši na svoje lažne dokumente fotografiju nizozemskog premijera Marka Ruttea.

Doornbos je naime kao ratni dopisnik iz Sirije za nizozemski list Dutch Nieuwe Revu stupio u kontakt s krivotvoriteljem koji mu je za 40 sati izradio i dostavio putovnicu te osobnu iskaznicu na lažno ime Malek Ramadan. Kao važan dio istraživačke priče koja je razotkrila kako europske policije ne ulažu dodatne napore u provjeru vjerodostojnosti isprava, novinar je krivotvoritelju poslao fotografiju nizozemskog premijera.

Vješti krivotvoritelj je novinaru za 40 sati dostavio lažnu putovnicu i osobnu iskaznicu kazavši mu kako s njom bez ikakvih problema može otputovati iz Sirije do Cipra, a iz te otočne države članice Europske unije u Grčku te potom u bilo koju europsku zemlju. Novinar je iz Cipra stigao u Grčku, a pogranični policajci nasjeli su na trik pustivši novinara u izbjeglički kamp bez dodatne provjere, a nije im bila sumnjiva ni fotografija nizozemskog premijera u putovnici, iako Doornbos i Rutte nemaju nekih zajedničkih crta lica. Također, grčkim policajcima nije bio sumnjiv ni tipični sjevernoeuropski izgled ‘Sirijca’ po imenu Malek Ramadan.

‘Ukoliko kao novinar mogu nabaviti vješto izrađenu lažnu putovnicu, isto to mogu napraviti i džihadisti koji neometano pod krinkom izbjeglica ulaze u Grčku, a potom nakon balkanske rute u bilo koju državu koja je u šengenskom sustavu’, kazao je novinar, dodajući kako se ISIL-ovi borci koriste istim načinom pribavljanja lažnih dokumenata koji im omogućuju da iz Sirije neopazice dođu do turskog lučkog grada Bodruma, odakle brodom stižu do grčke obale, a potom u zemlje Europske unije.

Chris Doyle, čelnik Vijeća za arapsko-britansko razumijevanje, napominje kako u Siriji vlada ogromno zanimanje za lažne sirijske putovnice jer velik dio Sirijaca živi izvan područja koje kontroliraju regularne vlasti, a korištenje lažnih dokumenata omogućuje i trenutno rasulo u državi poharanoj ratom.

Prema pak navodima francuske policije, većina krivotvorenih putovnica izrađuje se u Turskoj, odakle se preko mekih granica dostavljaju naručiteljima.

Stručnjaci za terorizam upravo zbog poplave lažnih putovnica smatraju da se lažne sirijske putovnice pronađene kod terorista u Parizu moraju tretirati s posebnom pažnjom te kako postoje dobri razlozi za čekanjem kraja istrage, za razliku od brzopletog zaključka da ISIL-ovi borci koriste izbjegličku krizu kako bi neometano djelovali po Europi.

Prema mišljenju stručnjaka, do listopada grčke vlasti su zbog ogromne navale izbjeglica njihovu registraciju obavljali kao puku formalnost, bez dugotrajnije provjere identiteta. Od početka listopada policija je od svakog migranta uzela otiske prstiju, no zbog manjka resursa i vremena nije detaljnije provjeravala je li nositelj putnih isprava povezan s nekom od radikalnih skupina.

Upravo stoga, smatra Aaron Zelin iz vošingtonskog Instituta za bliskoistočnu politiku te jedan od najboljih poznavatelja džihada, ne bi trebalo brzati sa zaključcima kako teroristi koriste izbjegličku krizu da bi se infiltrirali u migrantske redove. Štoviše, prema Zelinovom mišljenju, čelnici tzv. Islamske države u desetak su navrata kritizirali izbjeglice zbog napuštanja Sirije, proglasivši ih kukavicama i izdajnicima. Pored toga, stručnjak upozorava kako je jedan Egipćanin unaprijed proglašen teroristom iako je u stvari bio ranjen u napadu na pariški stadion.

Treća i ključna stvar zbog koje ne bi trebalo povezivati korištenje izbjegličke krize s terorističkom infiltracijom prema Zelinu jest nevjerojatna mogućnost da teroristi na samoubilački zadatak ponesu identifikacijske isprave, pa makar i lažne, jer islamski teroristi preziru sve što ima veze sa zapadnim modernim državnim ustrojem. Jesu li pronađene putovnice podmetnute, ukradene, krivotvorene ili originalne, policija tek treba utvrditi, zaključuje Zelin.