uz albaniju i kosovo

Turska se priključuje bojkotu dodjele Nobelove nagrade u znak prosvjeda protiv Handkea

09.12.2019 u 18:14

Bionic
Reading

Turska je objavila u ponedjeljak da će se priključiti Albaniji i Kosovu u bojkotu svečane dodjele Nobelove nagrade u znak prosvjeda protiv dobitnika te nagrade Petera Handkea, koji je kritiziran zbog podrške bivšem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.

Izbor Austrijanca Handkea naišao je na kritike jer je podržavao Miloševića te je bio na sprovodu tog predsjednika Srbije koji je umro 2006. u Haagu, tijekom suđenja za ratne zločine.

Turski veleposlanik u Švedskoj Hakki Emre Yunt rekao je za tursku mrežu Hurriyet u ponedjeljak da neće prisustvovati dodjeli nagrada, priključivši se Kosovu i Albaniji u prosvjedu.

"U skladu s našom prvom reakcijom, uputili smo veleposlanika Albanije u Švedskoj da bojkotira dodjelu Nobelove nagrade Handkeu", napisao je na Twitteru albanski ministar vanjskih poslova Gent Cakaj te dodao da se "opravdavanje ratnih zločina tijekom raspada Jugoslavije ne smije nagrađivati. To će samo ojačati negiranje koje se mora nadići i strogo osuditi", dodao je. 

Handkeu će se formalno predati nagrada u visini 9 milijuna kruna (935.000 dolara) u utorak, prije održavanja tradicionalnog prijema kasnije tijekom dana.

Na svečanost i na prijem pozvani su svi veleposlanici u Švedskoj.  

Sam Handke je u petak na konferenciji za medije u Stockholmu odbio odgovoriti na pitanja o svojoj podršci Miloševiću. 

Dodjela nagrada za postignuća u znanosti, književnosti i pridonošenju mira pokrenuta je u skladu s voljom švedskog industrijalca i izumitelja dinamita Alfreda Nobela, a prva dodjela Nobelove nagrade održana je 1901. u Stockholmu.