prvi svjetski rat

Turska pozvala veleposlanika SAD-a na razgovor zbog rezolucije o armenskom genocidu

30.10.2019 u 11:23

Bionic
Reading

Turska vlada pozvala je u srijedu na razgovor američkog veleposlanika dan nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio rezoluciju kojom su masovna ubijanja Armenaca u Osmanskom Carstvu od 1915. do 1923. proglašena genocidom, a zatim podržao uvođenje sankcija Turskoj zbog Sirije

Američki veleposlanik u Turskoj David Satterfield pozvan je u ministarstvo vanjskih poslova u Ankari.

Razlog poziva su usvajanje rezolucije u donjem domu američkog Kongresa o priznavanju genocida nad Armencima i prijedlog zakona o uvođenju sankcija Turskoj zbog njezine ofenzive u sjevernoj Siriji, izvijestila je novinska agencija Anadolija.

Neobvezujuću rezoluciju o Armeniji u Zastupničkom domu, koji je pod kontrolom demokrata, ranije je osudilo tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Turska odbacuje korištenje izraza genocid za opisivanje masovnog protjerivanja i ubojstva 1,5 milijuna Armenaca u Osmanskom Carstvu tijekom Prvog svjetskog rata.

Ministarstvo navodi da je rezolucija 'očigledno izrađena i objavljena za unutarnju upotrebu te je lišena bilo kakve povijesne ili pravne osnove' te da predstavlja 'politički korak bez značenja'.

Također kritizira prijedlog zakona o sankcijama koji pogađa turske visoke dužnosnike i oružane snage i 'nije u duhu našeg NATO saveza'.