opet zastoj

Turska odbacila njemački plan o sigurnosnoj zoni u Siriji

26.10.2019 u 16:32

Bionic
Reading

Turski ministar vanjskih poslova Mevlust Cavusoglu je u subotu odbacio prijedlog njemačke ministrice obrane Annegret Kramp-Karrenbauer, prema kojemu bi se uspostavila sigurnosna zona uz sirijsko-tursku granicu pod međunarodnom kontrolom, te ga je ocijenio nerealnim

Smatramo da taj prijedlog nije pretjerano realističan", rekao je Cavusoglu na novinskoj konferenciji s njemačkim ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom u Ankari.

"To se ne tiče samo Turske, sada su u tom području (sirijski) režim, Rusija i drugi akteri", rekao je Cavusoglu.

Turski ministar vansjkih poslova je pozvao međunarodnu zajednicu da se fokusira na "humanitarna pitanja" i "eliminiranje terora" u Siriji. Maas je ponovio kako ne podupire prijedlog Kramp-Karrenbauer.

"Svi kažu da to nije realističan prijedlog... Ljudi u Siriji nemaju vremena za teoretske rasprave", kazao je.

Turska je pokrenula ofenzivu na područja pod kontrolom kurdske milicije YPG na sjeveroistoku Sirije. Ofenziva je zaustavljena nakon primirja, pod posredstvom Rusije i SAD-a. Maas je nazvao ofenzivu "invazijom", a Njemačka neće odobriti isporuku nove vojne opreme Turskoj koja bi mogla biti korištena u Siriji.

Turska je uznemirena njemačkom kritikom ofenzive, rekao je Cavusoglu, dodavši kako Ankara očekuje od Berlina da "djeluje u duhu saveza" i "pridruži se Turskoj u borbi protiv terorizma".

  • +5
Turska ofenziva u Siriji Izvor: EPA / Autor: ERDEM SAHIN

Ankara smatra da je YPG teroristička organizacija.

Maas je rekao kako je Ankara uvjerila Berlin da će se pridržavati međunarodnog prava pri premještanju do 2 milijuna sirijskih izbjeglica u "sigurnu zonu" na sjeveroistoku Sirije.

Turska će upravljati situacijom na "humanitarni način", rekao je Cavusoglu.