FEDERICA MOGHERINI

Turska nastavlja s provedbom sporazuma o migrantima

03.09.2016 u 17:45

Bionic
Reading

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini u subotu je izjavila da je Turska pristala nastaviti provedbu migrantskog sporazuma postignutog s Europskom unijom te da će obje strane nastaviti rad na pitanju liberalizacije viznog režima za turske državljane.

'Moramo manje govoriti jedni o drugima a više jedni s drugima', kazala je Mogherini. 'U našim razgovorima nema tabua'. U tom smislu, dodala je, suglasili su se da se ranije preuzete obveze poštuju od viza preko carina do migranata ali i na gospodarskom području.

Odnosi EU-a i Turske bili su jedna od tema dvodnevnog neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a Bratislavi.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz se u međuvremu oglasio iz Dusseldorfa i ocijenio da bi se pregovori s Turskom o pridruživanju Uniji trebali nastaviti bez obzira na određene poteškoće.

'Neki ljude tvrde da su pregovori gotovi ili da se ne kreću prema zadanom cilju. Ali odluka da se s Turskom pregovara o pridruženju EU-u bila je jednoglasna', kazao je Schulz. On, međutim, smatra da tursko pridruživanje nije opcija do koje bi moglo tako brzo doći, s obzirom na stanje u toj zemlji na untarnjom i vanjskopolitičkom planu.

Turska je status kandidata dobila još 1999., ali napredak na njezinom europskom putu se do sada pokazao kao vrlo slab.

Mogherini i povjerenik za proširenje Johannes Hahn trebali bi se u 9. rujna u Ankari sastati s turskim ministrom za Europu Omerom Celikom. Celik je u Bratislavi kazao kako će Turska poštivati dogovor o migrantima s EU no neće pristati na neke nove mjere prije nego se riješi pitanje viza za turske državljane. On je dodao da nije racionalno da Turska promijeni svoje antiterorističke zakone, što je preduvjet za ukidanje viza, sve dok je suočena s terorizmom.