AKTIVISTI KRITIZIRAJU

Turska izgradila 290 km zida na granici sa Sirijom

26.02.2017 u 19:36

Bionic
Reading

Turska je već izgradila 290 od 511 planiranih kilometara zida duž granice sa Sirijom, izvijestili su u nedjelju lokalni mediji, pozivajući se na izjavu voditelja projekta izgradnje Erguna Turana.

Tri metra visok zid protezat će se duž južnih i jugoistočnih turskih pokrajina Hatay, Kilis, Sanliurfe, Mardina, Sirnaka i Gaziantepa.  Bit će montažni pa će se njegovi dijelovi moći prenositi na druge lokacije, kazao je Turan, dodavši da će zid biti pojačan bodljikavom žicom i nadzornim tornjevima.

Po napisima u medijima, svrha zida je spriječiti krijumčare i ostale u ilegalnom prijelazu granice. Aktivisti za ljudska prava kritizirali su podizanje zida jer služi kao prepreka izbjeglicama koji bježe pred sukobima. Tursko-sirijska granica duga je oko 911 kilometara.

Ranije je Europa u više navrata kritizirala tursku vladu zbog slabe granične kontrole zbog koje je džihadistima omogućen prijelaz iz Turske u Siriju gdje se pridružuju IS-u.  U međuvremenu je turska vojska izvijestila da je u potpunosti istjerala militante IS-a sa svojih granica. Dio Sirije koji graniči s Turskom kontroliraju turska vojska i savezničke grupe pobunjenika, a drugi dio je pod kontrolom kurdskih militanata.