RAKETOM SA ZRAKOPLOVA

Turci srušili dron na sirijskoj granici, ne znaju čiji je

16.10.2015 u 15:07

Bionic
Reading

Turski avioni srušili su neidentificiranu letjelicu na granici sa Sirijom, javljaju svjetske agencije. Ne navodi se čija je srušena letjelica, ali sudeći po fotografijama koje kruže društvenim mrežama, riječ je o manjoj letjelici bez obilježja

Sirijska vlada koristi dronove u sklopu borbe protiv pobunjenika i ISIL-a, a koriste ih i ostale strane u sukobu, na čelu sa SAD-om te Rusijom.

Letjelica je, prema navodima turskih vlasti, pogođena na turskom teritoriju, gdje se i srušila. Neki mediji navode da se radi o ruskoj bespilotnoj letjelici Orlan-10, ali navodne fotografije koje se šire društvenim mrežama ne odgovaraju tom tipu letjelice, koju koriste i proruske snage u Ukrajini.


'Danas je u našem zračnom prostoru otkrivena letjelica, za koju ne znamo kome pripada, u blizini sirijske granice. Tri smo je puta upozorili da napusti naš zračni prostor, a zatim je naš zrakoplov koji je patrolirao tim područjem srušio letjelicu raketom', navodi se u priopćenju na web stranici glavnog stožera turske vojske.

Turska je ranije srušila sirijski borbeni zrakoplov, helikopter i dron nakon sličnih slučajeva ulazaka u zračni prostor Turske.

Tako stroga pravila usvojena su nakon što je sirijska vojska 2012. srušila turski izviđački zrakoplov F-4 kad se približio sirijskoj obali.