DO POSLJEDNJEG DAHA

Tuniški predsjednik objavio rat terorizmu

19.03.2015 u 09:06

Bionic
Reading

Tuniški predsjednik Beji Caid Essebsi osudio je napad na muzej u Tunisu u kojem je u srijedu ubijeno 19 osoba, a ne 22 kako je ranije bilo objavljeno i obećao je do posljednjeg daha boriti se protiv terorizma koji je nanio težak udarac toj zemlji jer su većina žrtava strani turisti

Sedamnaest turista, među kojima pet Japanaca, četiri talijanska državljana i jedan Francuz, ubijeni su u napadu na muzej Bardo rekao je premijer Habib Essid te ispravio broj žrtava jer su mediji ranije javljali da su ubijene 22 osobe, od kojih 20 turista.

'U ratu smo s terorizmom i te divlje manjine neće nas zastrašiti. Borit ćemo se bespoštedno do posljednjeg daha', rekao je predsjednik Essebsi u kratkom obraćanju koje je prenosila televizija.

'Želim da tuniški narod bude miran (...) mi ćemo pobijediti', rekao je Essebsi.

Obećao je da neće štedjeti napora kako bi vojsku opskrbio svom potrebnom opremom, a zemlja nastavila svoj demokratski put.

Premijer Essid je u televizijskom obraćanju rekao da su ubijena 'četiri državljana Italije, jedan iz Francuske, dva iz Kolumbije, pet iz Japana, jedan Poljak, jedan Australac i jedna Španjolka'.

Državljanstvo drugih turista nije objavljeno, a hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ranije je kazalo da među žrtvama nema hrvatskih građana.

Osim turista ubijena su dva tuniška državljana, policajac i vozač autobusa.

U trenutku napada na muzej Bardo u središtu glavnoga grada Tunisa u susjednoj zgradi parlamenta zastupnici su raspravljali o protuterorističkome zakonu. Nakon napada parlament je evakuiran.

Dvojica napadača, koje je poslije ubila policija, zapucali su na turiste kad su izlazili iz autobusa ispred muzeja, a na televizijskim snimkama napada vidjelo se kako se više desetaka ljudi pokušava skloniti od pucnjave, a pokrivaju ih snage sigurnosti.

Napad na tako popularnu metu težak je udarac za malu sjevernoafričku državu koja se oslanja na europske turiste i dosad je uspijevala izbjeći nasilje, otkako je 2011. u narodnome ustanku svrgnut dotadašnji predsjednik Zine El-Abidine Ben Ali. Ovo je najgori napad od al Kaidina samoubilačkog napada 2002. na sinagogu na turističkome otoku Djerbi kad je poginula 21 osoba.

U Parizu je tuniški šef diplomacije Tajeb Bakuš pozvao međunarodnu zajednicu u akciju kako bi se u Libiji konačno sastavila jedinstvena vlada i optužio je za napad nepostojanje države u Libiji koja je postala rasadnik terorizma.