PORUKA SUGOVORNICIMA

Tuerk pozvao Hrvate da odbace štetni žargon

  • Autor: HTV/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.03.2009 00:00
  • Objavljeno 23.03.2009 u 00:00
Danilo Tuerk

Danilo Tuerk

Izvor: Sipa Press / Autor: LESKOVSEK MATEJ

Odnosi između Hrvatske i Slovenije nisu dobri i još se mnogo toga mora učiniti da bi se oni popravili, rekao je slovenski predsjednik Danilo Tuerk u interviewu koji je u nedjelju objavila slovenska agencija STA

LJUBLJANA - "U ovom trenutku vidim previše glasne diplomacije, previše izraza koji štete dobrim odnosima. Mislim da bismo to morali izbjegavati. Posebno na hrvatskoj strani, čak i među najvišim predstavnicima, primjećujem korištenje izraza i jezika koji kvare te odnose", rekao je Tuerk dodajući kako bi ovaj interview "želio iskoristiti da naše hrvatske sugovornike pozovem da se odreknu žargona koji je šteti dobrim odnosima".

Slovenski predsjednik misli da je medijacija dobro sredstvo za rješavanje otvorenih pitanja te da je "riječ o dobronamjernoj ponudi Europske komisije koju se mora uzeti ozbiljno".

"Želim naglasiti da se svaka medijacija mora provoditi u okvirima koje određuje međunarodno pravo, dakle ne može ići protiv njega. Ona može biti dovoljno uspješna da pronađe rješenja koja su u interesu obiju država u sporu. S tog stajališta čini mi se da je medijacija primjeren mehanizam. U ovom je slučaju još važnija jer je nudi Europska komisija koju bi i Hrvatska morala uzimati ozbiljno", istaknuo je Tuerk.

Tuerk drži da bi Slovenija morala ustrajati na načelu pravičnosti jer je ono "na ovaj ili onaj način prisutno u međunarodnom rješavanju prijepora". "Ima, naravno, pitanja kako tumačimo pravičnost, koje sve okolnosti poštujemo da bismo došli do pravičnoga rješenja. Ovdje moramo poštovati ukupnost međunarodnoga prava i ukupnost povijesnih i činjeničnih okolnosti koje određuju spornu situaciju", rekao je Tuerk.

Na pitanje je li nužno da se prijepor riješi prije ulaska Hrvatske u EU, Tuerk je odgovorio kako je za to da se iskoriste sve mogućnosti. "Nije dobro razmišljati o alternativi za ponudu koju je dala Europska komisija jer je riječ o ozbiljnoj ponudi. Takva bi ponuda mogla riješiti prijepor", rekao je Tuerk.

Tuerk drži da se u rješavanju problema "najprije mora odrediti granica na kopnu i točka gdje kopnena granica doseže more. Zatim se mora potražiti pravično rješenje koje bi Sloveniji zajamčilo dodir s otvorenim morem, a Hrvatskoj dodir s talijanskim teritorijalnim morem. Tu se mogu pronaći kreativna rješenja, ali za njih se potrebno potruditi", rekao je Tuerk.

Što se tiče referenduma o ulasku Hrvatske u NATO, Tuerk ističe da je on bio "nepotreban i nekoristan".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi