MINISTAR KUŠČEVIĆ

'Tuđmanova slika zaslužuje biti u svakom državnom uredu'

28.11.2016 u 08:30

Bionic
Reading

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević u intervjuu Jutarnjem listu objasnio je zašto bi uveo 'tuđmanizaciju' i zašto je u kabinet ministarstva stavio drveno raspelo

'Držim da na predsjedniku Franji Tuđmanu, utemeljitelju RH, moramo stvarati, rekao bih, tuđmanizam, kao državotvornu viziju i doktrinu koju treba izučavati i na njoj graditi razvoj Hrvatske. Zaslužan je za stvaranje moje stranke HDZ-a, utemeljitelj je moderne Hrvatske te zaslužuje biti u svakom državnom uredu', kazao je Kuščević u razgovoru za Jutarnji list

U prošlom - kratkom - mandatu propale vlade Tihomira Oreškovića Kuščević je ostao upamćen po pozdravu 'Hvaljen Isus' upućenom novinarima, stoga ne čudi to da u kabinetu ministarstva kojem je na čelu drži drveno raspelo.

'Što se tiče raspela, ja sam praktični vjernik, katolik i mislim da je također primjereno staviti i raspelo kao simbol živog Krista, koje nas čuva od svih zlih utjecaja i iskušenja koja svakodnevno imamo. Pomaže nam u svakodnevnom radu. Utočište', objasnio je ministar graditeljstva.

Na pitanje ne idu li najavljene subvencije kredita pri kupnji prvog stana na ruku bankama, jer se stječe dojam da će relativno dobro proći jedino oni koji kupuju preko banke, Kuščević je rekao da je nemoguće napraviti zakonski prijedlog koji bi pokrio sve.

'Stambenu politiku vodit ćemo na dva načina: kroz program POS-a i ono što smo pripremili kao prijedlog, Zakon o subvenciji stambenih kredita. Ako ga Vlada prihvati i uputi u saborsku proceduru, a Sabor ga izglasa, očekujemo njegovu provedbu u drugoj polovici 2017. Sufinancirat ćemo kupnju prve nekretnine ili zamjenske nekretnine ako se proširi obitelj, za građane mlađe od 45 godina, s 50 posto rate prve četiri godine. Banke će se javljati na natječaj pri APN-u i vjerujemo da će i one u tržišnoj utakmici sniziti kreditne kamate. Subvencije će se davati za nove, ali i za stare stanove i kuće. Kad bi bile samo za nove, onda bi se moglo reći da se pogoduje bankama, ali uključili smo i rabljene nekretnine', rekao je.