ZAGOREC PRED SUDOM

Tuđman za dragulje saznao tek prije 2 godine

23.12.2008 u 13:31

Bionic
Reading

Znam da se spominjalo da sam vidio drago kamenje, što nije točno niti je HIS čiji sam ravnatelj bio nadležan za to područje, rekao je Miroslav Tuđman na suđenju Vladimiru Zagorcu u 'aferi dragulji'

O draguljima sam prvi put čitao u novinama tijekom suđenja za otmicu Zagorčeva sina prije dvije godine, kazao je Tuđman i dodao da je sa Zagorcem surađivao ratnih godina, pogotovo kad je general bio pomoćnik ministra obrane, pišu 24 sata

Kaže da nema osnove za tvrdnje Snježane Šiprag da je Zagorec tijekom 90-ih imao veće ovlasti od ministara obrane i financija te Franje Tuđmana.

- Nije mi poznato da bi Zagorec imao specijalna ovlaštenja da bi mogao raspolagati državnim novcem. Ne znam koja je ovlaštenja imao kao pomoćnik ministra, a ministar mu je mogao dati ovlaštenja u okviru svog ustroja - rekao je Miroslav Tuđman i dodao da o nabavci oružja tijekom rata ne zna ništa.

Nakon svjedočenja htio je prići Zagorcu i pozdraviti se s njime, no spriječio ih je pravosudni policajac. U nastavku suđenja svjedočio je bivši pomoćnik ministra i ravnatelj SIS-a Markica Rebić.

- Sada imamo slobodno lebdeće dijamante za koje ne znamo čiji su. Nitko ne protestira, ne potražuje ih ni kupac ni prodavatelj. Ja nisam čuo za takvo što, a tvrdim da sam čuo da bi to bio problem. Rebić je rekao da neposredno nikad nije bio uključen u nabavku oružja i da je o draguljima saznao iz medija.

Dodao je da ga je govori da Zagorec koristi ovlasti u poslovanju s oružjem i da sada radi za svoj privatni džep. Koristio je ovlasti zatvaranja i otvaranja državnih granica i da ljudi ništa ne pitaju misleći da se radi o državnom interesu.

Zagorčev odvjetnik Zvonimir Hodak se usprotivio čitanju transkripta jer to po njemu nema veze s draguljima. Županijska odvjetnica na to je rekla da ima jer upućuje da je tad postojala sumnja da je Zagorec zlorabio položaj.