u 97. godini

Preminula Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika

06.10.2022 u 09:49

Bionic
Reading

Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, umrla je u 97. godini, potvrdila je u četvrtak njezina obitelj

Djevojačkog prezimena Žumbar, rođena je u srpnju 1926. godine u Zagrebu, gradu u kojem se školovala sve do odlaska u partizane u proljeće 1944. godine. U kolovozu iste godine upoznaje budućeg supruga Franju Tuđmana.

'Francek je bio vrlo ozbiljan i odgovoran za svoje 22 godine i znao je da za našu ljubav nema vremena ni mogućnosti dok traje rat, ali su naši osjećaji govorili da ćemo sve to ubrzo nadoknaditi', napisala je kasnije. Sljedeće godine, netom po završetku Drugog svjetskog rata, u svibnju 1945., Ankica se udaje za Franju Tuđmana. U svibnju 1946. dobili su prvog sina Miroslava, dvije godine kasnije rodio se Stjepan, a u ožujku 1951. i kći Nevenka.

  • +43
Ankica Tuđman Izvor: Cropix / Autor: Admir Buljubasic / CROPIX

Iz Beograda, u kojem su živjeli nakon što je Tuđman pred kraj rata premješten u Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, supružnici se vraćaju u Zagreb 1961. Godine 1967. Tuđmana izbacuju iz Saveza komunista i s mjesta ravnatelja Instituta za historiju radničkog pokreta te su ga poslali u mirovinu, nakon čega je dvaput, 1972. i 1981., bio optužen i osuđen na zatvorske kazne.

'Godine 1990., kada HDZ koji je predvodio njen suprug osvaja vlast, opet se sve mijenja. Postala je supruga prvog hrvatskog predsjednika. U to vrijeme vodi Humanitarnu zakladu za djecu Hrvatske. Nije se prečesto pojavljivala u javnosti. Nakon smrti Franje Tuđmana početkom prosinca 1999. njegova obitelj je često napadana u javnosti, posebno od njegovog nasljednika na predsjedničkoj funkciji Stjepana Mesića. Ankica je bila član HDZ-a od osnutka stranke. U vrijeme Ive Sanadera brisana je iz članstva. U stranku ju je vratio 2012. Tomislav Karamarko dajući joj iskaznicu broj 002. Godine 2006. objavila je knjigu 'Moj život s Francekom', koja je izazvala dosta polemika', pisao je u njezinoj biografiji 2016. Večernji list.

Tuđmanova supruga našla u središtu velike afere kada je zviždačica Ankica Lepej otkrila stanje njezinog bankovnog računa. Naime krajem rujna 1998. Tuđman je objavio svoju imovinsku karticu, u kojoj je pisalo da posjeduje obiteljsku kuću, kolekciju umjetničkih slika i stari osobni automobil iz 1990. godine. Za suprugu Ankicu bilo je navedeno da posjeduje osobni automobil i da nema druge pokretnine znatnije vrijednosti, kao ni dionice i udjele u poduzećima. Međutim Lepej je Jutarnjem listu tada predočila račune koji su otkrili da je samo te godine u banci oročila iznos od 210.000 njemačkih maraka i 15.740 američkih dolara.

Od supruge prvog hrvatskog predsjednika na Facebooku se oprostio i HDZ, stranka na čijem je čelu Franjo Tuđman bio tijekom 1990-ih.

'S tugom smo primili vijest da je preminula Ankica Tuđman, supruga prvoga hrvatskog predsjednika i utemeljitelja suvremene Hrvatske, dr. Franje Tuđmana. Počivala u miru Božjem. Ožalošćenoj obitelji, rodbini, prijateljima i suradnicima gospođe Tuđman izražavamo duboku i iskrenu sućut', napisali su u objavi na Facebooku.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti u povodu smrti Ankice Tuđman:

"S iskrenom tugom sam primio vijest o smrti gospođe Ankice Tuđman, supruge prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Gospođa Ankica Tuđman svoj je život posvetila ponajprije obitelji. Prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu bila je oslonac u teškim vremenima političkog progona, a osobitu potporu pružala mu je u ključnim trenucima stvaranja hrvatske države, pokazavši neizmjernu hrabrost i domoljublje.

Kao prva hrvatska dama, pokazala je veliko srce, osobito prema najpotrebitijima i djeci hrvatskih branitelja. U prosincu 1991. osnovala je Humanitarnu zakladu za djecu Hrvatske, neprofitnu, humanitarnu organizaciju, radi pružanja pomoći djeci sudionika Domovinskog rata i djeci iz višečlanih obitelji slabijeg imovinskog stanja. Zaklada se dan-danas skrbi o gotovo tisuću djece i studenata. Uime Vlade, Hrvatske demokratske zajednice i moje osobno, obitelji Tuđman upućujem izraze najdublje sućuti i poštovanja."