TKO JE KOGA NADZIRAO?

Tuđman skeptičan oko skorog okončanja špijunske afere

14.11.2012 u 15:52

Bionic
Reading

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost izjavio je danas kako ne vjeruje da će biti dovoljna jedna sjednica Odbora da se usuglase zaključci oko afere nadzora izlista telefonskih brojeva, koja, rekao je, neće biti zakazana do kraja ovoga tjedna.

Na upit novinara u Hrvatskom saboru može li potvrditi neslužbene najave da bi sutra mogli biti poznati rezultati, odnosno zaključci Odbora vezano uz spomenutu aferu, Tuđman je rekao kako nije čuo tu informaciju.

'Mislim da sutra vjerojatno neće biti sjednice, a ne znam hoće li nam biti dosta jedna sjednica s obzirom da će vjerojatno te rezultate trebati usuglasiti', kazao je.

Napomenuo je da je Odbor oko te afere zatražio i dobio materijale Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, MUP-a i OTC-a, da je u spomenutim institucijama proveo i neposredni nadzor, te da će na temelju prikupljenih podataka pripremiti zaključke.

Upitan kada će zakazati sjednicu Odbora, odgovorio je kako to još točno ne zna, te da, s obzirom na redovne aktivnosti koje Odbor ima kao matični vezano uz zakone koji su su saborskoj proceduri, ne vjeruje da će se sjednica održati do kraja ovoga tjedna.

Novinare je zanimao i kakvu u petak očekuje presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini iMladenu Markaču pred Haškim sudom.

Tuđman je odgovorio kako želi da sud donese pravednu odluku, ističući da iz svih dokumenata vezanim uz taj predmet, podataka, iz svega što je izjavljeno na sudu, nema nikakvog osnova za kvalifikaciju udruženog zločinačkog pothvata, za koju su generali i osuđeni prvostupanjskom presudom na 24 (Gotovina) i 18 (Markač) godina zatvora.

'Očigledno za takvu kvalifikaciju i takvu presudu kakva je prvostupanjska nema osnova. Sada, koliko će biti snage, pravne i moralne odlučnosti na Haškom sudu da se drži činjenica, to ćemo vidjeti', kazao je Tuđman.

Upitan što on smatra pravednim, odgovorio je kako je pravedno da kvalifikacija iz prvostupanjske haške presude ne stoji, da nije utemeljena, te da ni po samoj optužnici optuženi generali nisu ni zapovijedili niti počinili zločine.

'Tako da cijeli taj institut udruženog zločinačkog pothvata, koji je izmišljotina Haškog suda, naprosto nema pokriće', poručio je Tuđman.