JADRANKA KOSOR:

Tuđman se cijelog života zalagao za Hrvatsku u EU

15.01.2012 u 22:10

Bionic
Reading

Danski veleposlanik u Hrvatskoj Bo Eric Weber izrazio je uvjerenje da će hrvatski građani na referendumu 22. siječnja glasati za ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju, istaknuvši da ne dvoje da će Hrvatska biti velika vrijednost za Europsku uniju i Europska unija za Hrvatsku

'Ne dvojimo da će Hrvatska biti velika vrijednost za EU i EU za Hrvatsku', rekao je Bo Eric Weber, veleposlanik Danske, zemlje predsjedavateljice Europskom unijom na današnjem okruglom stolu HDZ-a 'Hrvatska i Europska unija - od priznanja do članstva' u zagrebačkom Novinarskom domu. Veleposlanik Weber je naglasio i da se Danska, bez obzira na to koja vlada bila na vlasti, zalaže za Hrvatsku u EU.

Na okruglom stolu na 20. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske sudjelovali su predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, potpredsjednik stranke Vladimir Šeks te tadašnji visoki hrvatski dužnosnici - predsjednici Vlade i Sabora Franjo Gregurić i Žarko Domljan te ministar vanjskih poslova Zvonimir Šeparović. Na skupu, na kojem su nazočili predstavnici iz diplomacije, politike i gospodarstva, govorio je i glavni urednik Vjesnika Bruno Lopandić.

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor
istaknula je da ta stranka snažno podupire što veći izlazak građana na referendum o ulasku Hrvatske u EU i da svojim glasom 'za' omoguće da Hrvatska 'sjedne za stol europskih država i naroda' i odlučuje o svojoj sudbini kako o njoj više nikad nitko ne bi odlučivao bez nas.

Hrvatski narod svojom poviješću, kulturom i dostignućima pripada europskom krugu i ulaskom u EU Hrvatska se 'vraća kući', kazala je Kosor istaknuvši da su za to najzaslužniji hrvatski branitelji i njihove obitelji, a posebno oni koji su dali živote za Hrvatsku. Poručila je da želi da s njima budemo u srcima i mislima danas, ali i iduće nedjelje na dan referenduma.

Završetak pregovora s EU predsjednica HDZ-a nazvala je posljednjom bitkom Oluje. Podsjetivši da je Hrvatska u 20 godina ostvarila put koji ostali narodi ostvaruju stoljećima, Kosor je kazala da su siječanj 1992. i siječanj 2012. kao dva sidra u hrvatskoj povijesti.

Naglasila je i važnu ulogu prvoga hrvatskog predsjednika i predsjednika stranke dr. Franje Tuđmana koji je pisao i zalagao se cijelog života za ulazak Hrvatske u europske i euro-atlantske integracije. Kosor je podsjetila na teške pregovore Hrvatske s EU te je izrazila ponos što je vodila vladu koja je deblokirala i završila pregovore s EU.

Žarko Domljan
govorio je o ulozi Sabora u međunarodnom priznanju Hrvatske, podsjetivši na tadašnje okolnosti u međunarodnoj politici, kada je svijet bio za očuvanje Jugoslavije i svim se sredstvima pokušavalo odgoditi hrvatsko priznanje.

Na teško razdoblje agresije na Hrvatsku podsjetio je i Franjo Gregurić istaknuvši da je tadašnja vlada svoj posao obavila na najbolji mogući način. Izrazio je žaljenje što se 20 godina kasnije, na sjednici Vlade nije čula ni jedna riječ vezana uz međunarodno priznanje Hrvatske. Na diplomatske otpore vezane uz međunarodno priznanje Hrvatske podsjetio je Zvonimir Šeparović.

Na skupu 'Hrvatska i Europska unija - od priznanja do članstva' Vladimir Šeks je istaknuo da će velika većina građana shvatiti važnost referenduma 22. siječnja o ulasku u EU, kao što je i shvatila važnost referenduma 19. svibnja 1991. o samostalnosti RH.

Bruno Lopandić govorio je o ulozi medija u informiranju građana o referendumu o ulasku RH u EU.