vojna industrija trlja ruke

Tržište oružjem raste, zarade se broje u stotinama milijardi dolara

16.02.2018 u 19:51

Bionic
Reading

Sto najvećih svjetskih proizvođača oružja zabilježilo je pretprošle godine rast prodaje od 1,9 posto u odnosu na prethodnu, a vrijednost trgovine je dostigla 374 milijarde dolara, objavio je švedski Međunarodni mirovni istraživački institut iz Stockholma (SIPRI), dodajući kako je analizom tržišta zabilježen značajni rast prodaje i tijekom prošle godine

Rast prodaje oružja je očekivan i ojačan implementacijom novih glavnih programa o njemu, zatim vojnih operacija koje su u tijeku u nekoliko država i dugotrajnih regionalnih napetosti, što sve dovodi do povećanja narudžbi za proizvodnju oružja i ratne tehnike, navodi se u najnovijem izvješću.

Proizvođači oružja u Južnoj Koreji, koji sve više opremaju svoju vojsku, pokazuju najveći postotak porasta od svih zemalja.

Povećana proizvodnja oružja odraz je straha od mogućeg sukoba sa Sjevernom Korejom, pa je prodaja ratne opreme i oružja u toj zemlji porasla za čak 20 posto u odnosu na 2016. i dostigla 8,4 milijarde dolara.

Južnu Koreju slijedi Indija te je do najnovijeg izvješća čak pet godina zaredom bila najveća uvoznica oružja, a zatim dolazi Saudijska Arabija koja je do pretprošle godine bila tek na 11. mjestu po uvozu naoružanja.

Na popisu najvećih uvoznica slijede Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina, Alžir, Turska, Australija, Pakistan i Vijetnam.

Najveći pad uvoza oružja od čak 56 posto bilježe Venezuela, potom Južni Sudan s 54 posto, Azerbajdžan s padom od 36 posto te Irak s 36 posto. Značajni pad uvoza oružja zabilježen je u Ekvadoru, Kazahstanu, Meksiku, Omanu i Peruu.

Američke tvrtke zadržale su se na samom vrhu ove industrije s porastom prodaje od četiri posto, odnosno na više od 217 milijardi dolara, što je čak 58 posto svjetske trgovine. Inače, među 100 najvećih izvoznika ukupno je 38 kompanija sa sjedištem u SAD-u.

Odmah slijede Rusija, Kina, Francuska, NjemačkaVelika Britanija, Španjolska, Italija, Ukrajina te Izrael. 

Najveći svjetski proizvođač oružja prošle godine bila je američka tvrtka Lockheed Martin zabilježivši rast prodaje od 11 posto zahvaljujući povećanju isporuka lovaca F-35, a znatan doprinos rastu prodaje pomogla je i tvrtka Sikorsky koja proizvodi helikoptere, a odnedavno je u vlasništvu Lockheed Martina.

  • +2
Američki F-35 Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Po zaradi nakon Lockheed Martina slijede američki Boeing i Raytheon, zatim britanski BAE Systems te ponovno američke tvrtke Northrop Grumman i General Dynamics.

Aude Fleurant, jedan od voditelja švedskog instituta, ističe kako će rast prihoda od prodaje oružja u Sjedinjenim Državama nastaviti rasti jer je američki predsjednik Donald Trump ovih dana povećao proračun Pentagona, a ima i namjeru obnoviti američki nuklearni arsenal.

Narasla je i prodaja oružja ruskih proizvođača i to za 3,8 posto, čime su tamošnje tvrtke uprihodile 26,6 milijardi dolara, a kao najuspješniji izvoznik navodi se tvrtka United Aircraft Corporation, koja s prihodima većim od pet milijardi dolara zauzima sam vrh popisa svjetskih izvoznika oružja.

Ruski Su-35 Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Moskva je poticala potrošnju kako bi revidirala svoje vojne sposobnosti, no uvoz je nedavno usporen zbog financijske situacije u zemlji, ali i padom cijena nafte i plina u svijetu.

Fleurant ističe kako su regionalni sporovi, poput onog u Južnokineskom moru zbog pretenzija na otočna područja, također značajni razlog povećane prodaje oružja. To je područje naime ključno zbog brodskog prometa jer je to koridor za tisuće teretnih brodova, a bogato je i rezervama nafte i plina.

Zbog toga sve zemlje iz okruženja poput Kine, Tajvana, Vijetnama, Filipina, Malezije i Bruneja imaju interese u tom akvatoriju, pojašnjava Fleurant, zaključujući kako će prodaja u tom području rasti sve dok Kina ima aspiracije prema tom mogućem novom kriznom žarištu.

Inače, SIPRI je 1966. godine osnovao švedski parlament kako bi pratili potrošnju na vojnu opremu i transfere oružja. Institut je počeo objavljivati podatke o prodaji oružja po proizvođačima 2002. godine.