VOJNA INDUSTRIJA

SAD i Rusija vodeći izvoznici oružja, Indija najveći uvoznik

17.03.2015 u 14:23

Bionic
Reading

SAD i Rusija zadržali su poziciju vodećih svjetskih izvoznika oružja, a na treće mjesto u proteklih pet godina probila se Kina, navodi se u najnovijem izvješću Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI)

SAD je ostvario 31 posto udjela u ukupnom svjetskom izvozu oružja, a Rusija 27 posto u razdoblju od 2010. do kraja 2014. godine. Kina je u tih pet godina pretekla Njemačku, Francusku i Veliku Britaniju, ostvarivši udjel od oko 5 posto, objavio je SIPRI.

Izvoz oružja iz SAD-a i Rusije porastao je u tom razdoblju za 23 odnosno 37 posto, dok je kineski izvoz oružja porastao za 143 posto u odnosu na prethodnih pet godina.

Ipak, unatoč velikom kineskom skoku na globalnoj ljestvici svjetskih izvoznika oružja, još postoji značajan jaz između volumena njezina i izvoza prva dva globalna izvoznika - SAD-a i Rusije.

Kina, drugo po veličini svjetsko gospodarstvo, za klijente je u petogodišnjem razdoblju imalo 18 afričkih nacija, navodi se u studiji u kojoj se ističe i da spomenuti podaci odražavaju obujam isporuka oružja, a ne financijsku vrijednost vojnih ugovora.

U međuvremenu, njemački izvoz oružja pao je za 43 posto, iako studija navodi da je ta zemlja dobila nekoliko velikih narudžbi oružja u 2014. Francuska zaključuje listu pet vodećih svjetskih izvoznika oružja, uz zabilježeni pad izvoza u istom vremenskom razdoblju za 27 posto. Usporedbe radi, globalna trgovina oružjem povećala se u navedenom razdoblju za 16 posto u usporedbi s razdobljem od 2005. do 2009.

Vodećih pet izvoznika oružja ostvaruje 74 posto ukupnih isporuka u svijetu, navodi se u izvješću.

Izvoz oružja iz Europske unije pao je u posljednjih pet godina za 16 posto. Kao rezultat toga, zajednički tržišni udjel država članica EU-a bio je manji nego onaj SAD-a i Rusije, dok je u prethodnih pet godina bio veći. Istodobno je uvoz oružja u tu regiju do 2014. smanjen za 36 posto. Međutim, događaji u Ukrajini mogli bi preokrenuti taj trend nakon 2014. budući da je nekoliko zemalja koje graniče s Rusijom povećalo uvoz oružja, ističe SIPRI.

Indija, Saudijska Arabija, Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati i Pakistan postali su od 2010. do 2014. najveći uvoznici oružja. Indija ima udjel u ukupnom svjetskom uvozu oružja od 15 posto, a Saudijska Arabija i Kina po 5 posto te UAE i Pakistan po 4 posto.

Uvoz članica Vijeća za suradnju zemalja Perzijskog zaljeva porastao je u tome razdoblju za 71 posto, s tim da su zemlje Perzijskog zaljeva kupile 54 posto ukupnog isporučenog oružja na Bliski istok. Uvoz u tu regiju činio je 22 posto globalnih kupnji.

SIPRI uspoređuje prodaju oružja tijekom razdoblja od pet godina zbog velikih oscilacija u količinama oružja kojim se trguje na godišnjoj razini. Svoje iduće izvješće posvetiti će globalnoj vojnoj potrošnji, a bit će objavljeno 13. travnja.

U prosincu je taj institut objavio rang listu 100 vodećih svjetskih obrambenih tvrtki. Prema tom izvješću, najveće ruske obrambene tvrtke povećale su u 2013. prodaju za 20 posto.